18°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 17:07 Politika - Očigledan politički uticaj

Kovačević: Ustavni sud nema izbora, mora smijeniti Matu Tadića

Kovačević: Ustavni sud nema izbora, mora smijeniti Matu Tadića
Foto: Vijesti.ba
Ustavni sud BiH bi radi zaštite svog integriteta morao pokrenuti smjenu svog potpredsjednika Mate Tadića, te odbaciti zahtjev Borjane Krišto kao nedopušten iz dva razloga - jer je o tom pitanju već raspravljao u predmetu "Božo Ljubić", ali i zato što je predmet "Borjana Krišto" duboko kompromitiran političkim utjecajima HDZ-a.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba doktor političkih nauka Slaven Kovačević, odgovarajući na naš upit da li Tadić treba da bude smijenjen s pozicije potpredsjednika ove pravosudne institucije, ili u najmanju ruku izuzet iz apelacije Borjane Krišto, nakon što su se u javnosti pojavile sporne fotografije.
 
Naime, mediji su objavili fotografije na kojima su visoki zvaničnici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Bariša Čolak i Mato Jozić u društvu s Tadićem, koji će krajem mjeseca odlučivati upravo po apelaciji Borjane Krišto.
 
Također, na drugoj fotografiji su Čolak i Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja treba da donese podzakonski akt o raspodjeli mandata za federalni Dom naroda.
 
- Ako su te fotografije autentične, onda je jedna stvar jasna - ne postoji više predmet po zahtjevu Borjane Krišto, jer se radi o dubokoj kompromitaciji predmeta, u smislu da se kroz politički utjecaj na Ustavni sud BiH nastoji ostvariti politički, a ne pravni ishod predmeta temeljen na Ustavu BiH - smatra Kovačević.
 
U tom slučaju, nastavlja, ista je stvar i s predmetom "Božo Ljubić", u kojem je Ustavni sud BiH kao pravni osnov koristio član I/2 Ustava BiH, koji po njima kaže: "Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora", što je neki nezvanični ili neslužbeni prijevod Ustava BiH. U zvaničnoj verziji, onoj na engleskom jeziku, piše sljedeća formulacija: "Bosna i Hercegovina bit će demokratska država koja funkcionira u skladu sa vladavinom prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora".

slaven-kovacevic

Slaven Kovačević
 
Kovačević ocjenjuje da je nedostatak termina "vladavina prava" u neslužbenim prijevodima Ustava BiH, koje koristi Ustavni sud BiH, veoma jasan indikator političkih utjecaja, na način da se zanemarivanjem postojanja tog termina isposluju odluke Ustavnog suda BiH koje odgovaraju HDZ-u.
 
- Ako pođemo od teorijskih pojašnjenja termina "vladavina prava", koji podrazumijeva jednakost svih građana pred zakonom, na individualnom nivou i bez izuzetaka, kako onda Ustavni sud BiH može staviti van snage odredbu Izbornog zakona BiH, koja kaže: "Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu"? Ili preciznije - da li to Ustavni sud BiH kroz svoje političke kontakte poništava postojanje vladavine prava u BiH? - pita se Kovačević.
 
Također ga zanima da li time Ustavni sud BiH stavlja van snage Opći okvirni mirovni sporazum za BiH iz Dejtona (Aneks 4, 6 i 7), koji je temeljen na vladavini prava, samo da bi zadovoljio političke aspiracije onih koji vrše politički utjecaj na Ustavni sud BiH?

- Isto tako, nama bliži pojam pravne države, koja po definiciji mora garantirati sva prava, slobode i jednakosti svim svojim građanina, očito je prestao postojati u BiH radi političkih odluka Ustavnog suda BiH, u kojima su jedni jednakiji od drugih. Ili još preciznije - jedni trebaju imati veći stepen prava od drugih, jer to tako hoće HDZ - naglašava Kovačević.
 
Potpuno isti slučaj, dodaje, je i s članovima CIK-a BiH, koji svojim interpretacijama mogu ući u vrlo opasan prostor negiranja vladavine prava u BiH, koristeći svoja ovlaštenja da legaliziraju rezultate agresije, genocida, etničkog čišćenja, ratnih zločina i različitih presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, tako što namjeravaju donositi podzakonska akta kojim bi prekršili ustavne odredbe, posebno legitiman cilj popisa iz 1991. godine, a sve radi političkih aspiracija HDZ-a, koji se više ne libi ući u, također, opasan prostor političkog utjecaja i na CIK.
 
- Iz svega toga, možemo zaključiti da je HDZ spreman poništiti postojanje vladavine prava u BiH radi svojih političkih ciljeva, koji su, sada je već jako vidno, temeljeni na politikama HDZ-a iz prve polovine 1990-tih, koje su pred nadležnim međunarodnim sudovima utvrđene kao udruženi zločinački poduhvat - navodi Kovačević.
 
Potcrtava kako se postavlja jasno pitanje - zašto na ovakvo vršenje političkih utjecaja ne reagiraju domaće pravosudne i policijske institucije, jer se otvara mogućnost koruptivnih radnji prema sudijama Ustavnog suda BiH i CIK-a BiH, posebno onih sudija Ustavnog suda BiH koji su bili u istom predmetu s Draganom Čovićem, a za koje je Borjana Krišto založila svoju imovinu da bi im bila plaćena kaucija.
 
- Zar time nije pokazano postojanje veze na relaciji Čović-Krišto-Tadić? Isto se pitanje odnosi i na OHR i SAD, kao tvorca Dejtona - zašto ne reagiraju na ovakva eklatantna poništavanja vladavine prava u BiH? Ponovit ću još jednom: predmet Borjane Krišto je vidno kompromitiran političkim utjecajima HDZ-a i kao takav ne bi trebao više postojati, dok je odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" (u kojoj se zaobilazi termin "vladavina prava") veoma upitna, što također zahtijeva reakciju međunarodne zajednice - upozorava Kovačević.
 
Naš sagovornik osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., kada je smijenio sudiju Krstana Simića, zbog njegovog pisma Miloradu Dodiku u kojem mu se, oslovljavajući ga sa "šefe", pravdao zbog odluke Ustavnog suda BiH u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića. Tada su sve sudije Ustavnog suda BiH jednoglasno kazale da je Simić "narušio ugled i dostojanstvo Ustavnog suda BiH". Za smjenu Simića tada je glasao i Mato Tadić.
 
Kovačević podsjeća kako je prije nekoliko mjeseci predsjednik Ustavnog suda BiH, gostujući na jednoj od televizija, izravno rekao da nema političkih utjecaja na Ustavni sud BiH i da je to njemu smiješno objašnjavati.
 
- Evo, sad ima pokazatelj vidnog političkog utjecaja na Ustavni sud BiH, poglavito na sudiju Matu Tadića, a možda i na neke druge sudije. Sada se otvara jasno pitanje - ako predsjednik Ustavnog suda BiH ne reagira, on time direktno priznaje i prihvata politički utjecaj na Ustavni sud BiH. Ili obratno - ako želi zaštititi Ustavni sud BiH od političkih utjecaja, tada mora zatražiti smjenu sudije Mate Tadića - mišljenja je Kovačević.
 
Kako je već stvorena sudska praksa u slučaju Krstana Simića, potcrtava Kovačević, onda je izvjesno da predsjednik Ustavnog suda BiH nema previše izbora, odnosno da mora pokrenuti smjenu sudije Mate Tadića.
 
- O tome nema rasprave, jer bi u suprotnom Ustavni sud BiH izgubio i ovo malo ugleda kojeg ima ili nema u javnosti. Suviše je to važna priča da bi prošla nezapaženo - kaže Kovačević.
 
Isto tako, dodaje, nadležne pravosudne i policijske institucije morale bi poduzeti nešto radi ovih političkih utjecaja na Ustavni sud BiH i CIK (gdje gospodin Rogić nije jedini, ima tu i situacija kada je još neko iz CIK-a išao na sastanke s Borjanom Krišto, tamo negdje na Kupresu).
 
- To u normalnim zemljama, koje su temeljene na vladavini prava, jednostavno ne bi moglo proći, tako da se postavlja pitanje - ima li ovdje vladavine prava ili ne? Jer, ako nema, onda se ova zemlja vratila u srednjovjekovno feudalno stanje, gdje postoji vlastela koja nepobitno upravlja, dok smo valjda mi, građani ove zemlje, njihovi kmetovi. U takvom ambijentu postojanje Dejtonskog mirovnog sporazuma postalo bi besmisleno. To tako jednostavno ne može - zaključuje Kovačević u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo