8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 15:50 Regija - Hrvatska

Todorićeva odbrana traži puštanje na slobodu, a tužilaštvo zatvor

Todorićeva odbrana traži puštanje na slobodu, a tužilaštvo zatvor
Ivica Todorić / Vijesti.ba
Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne će odlučivati o dva zahtjeva u vezi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića – prijedlogu odbrane da ga puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužilaštva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega.

"U međuvremenu je prvo stigao prijedlog odbrane za ukidanjem istražnog zatvora, a nakon toga i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da mu se odredi istražni zatvor, ali zbog opasnosti od bijega", kazao je poslijepodne glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Na ročištu će, uz Todorića i njegove advokate, biti i predstavnici tužilaštva. Obje strane iznijeti će svoje argumente, a sudija će se moći obratiti i Todorić, pojasnio je Devčić.

Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci u istrazi u kojoj se Todorić i njegovi suosumnjičenici terete za izvlačenje preko milijarde kuna iz Todorićve bivše kompanije, Devčić je kazao da je neispitan ostao jedan svjedok "koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem".

Upitan hoće li Todorić, u slučaju da mu istražni zatvor danas bude ukinut sa suda otići kao slobodan čovjek ili će se morati ići 'razdužiti' u Remetinec, Devčić je kazao da dosadašnja praksa pokazuje da "sve takve osobe odlaze natrag u Remetinec, obavljaju administrativne stvari koje su vezane uz puštanje".

Todorićeva advokatica Jadranka Sloković koja ga je prijepodne najprije posjetila u Remetincu, a potom je otišla i na Županijski sud, ranije je izjavila da odbrana smatra kako nema uslova za produžavanje istražnog zatvora, prenosi Hina.

"Nema uslova za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Evrope, ako je nedostupan, neshvatljivo je da neko kaže da mi možemo doći do njega", kazala je Sloković.

Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.

U razgovoru s novinarima kazala je da će ukoliko sud ostane pri tvrdnji da Todorić treba biti u istražnom zatvoru ponuditi kauciju.
 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo