17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 15:45 Svijet - Ukoliko naslijedi svoju majku

Princ Charles obećao da će biti "manje glasan" kada postane kralj

Princ Charles obećao da će biti "manje glasan" kada postane kralj
Princ Charles / Vijesti.ba
Princ Charles obećao je u četvrtak da će biti "manje glasan" u svojim javnim komentarima o ekologiji i drugim temama ukoliko naslijedi svoju majku, kraljicu Elizabetu II, na poziciji britanskog monarha.

Govoreći u dokumentarcu BBC-ja koji će biti emitovan tokom dana, Charles je odbacio kao "nonsens" strahovanja da bi on mogao intervenirati u tim pitanjima ako postane kralj.

Upitan o brigama da se on "uplitao" decenijama govoreći o temama kao što su ekologija, urbani razvoj i zaštita prirode, Charles je kazao da je pokušavao biti "nestranački političan" i da će prihvatiti "ustavne parametre" monarha.

-  Mislim da je od vitalnog značaja činjenica da postoji prostor za samo jednog suverena u određenom periodu, ne za dva - izjavio je on u jednosatnoj emisiji uoči svog 70. rođendana koji je naredne srijede.

Zato ne možete biti suveren ukoliko ste princ od Walesa ili nasljednik na prijesto - dodao je Charles, koristeći jednu od svojih zvaničnih titula.

- Ideja da ću ja, na neki način, biti potpuno isti kao i sada ukoliko naslijedim (kraljicu) potpuni je nonsens, jer su te dvije situacije potpuno različite - kazao je Charles.

Upitan da li će se njegove javne kampanje i tada nastaviti, Charles je izjavio za BBC: "Ne, neće. Ja nisam tako glup", prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo