17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 14:12 Regija - Makedonija

Nikola Gruevski na slobodi do daljnjeg

Nikola Gruevski na slobodi do daljnjeg
Nikola Gruevski / Vijesti.ba
Bivši lider najuticanije aktuelne opozicione VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, ostaje do daljenjeg na slobodi, iako je danas trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Razlog za to je činjenica da Krivičnom vijeću Okružnog suda u Skoplju dalje stižu žalbe na odluku da se ne odloži odlazak Gruevskog na izdržavanje kazne, a rok od 72 sata daodgovori na žalbe, ističe u ponedeljak, što ne znači da odluka ne može biti saopštena do ponedeljka.

Makedonski mediji procjenjuju da su veoma male šanse da Gruevskom bude odloženo izdržavanje kazne.,

U međuvremenu, bivši makedonski premijer nastoji da ostane na slobodi i preko Vrhovnog suda traži vanrednu reviziju presude, što ne odlaže izvršenje presude.

Jedna od mogućnosti da Gruevski ostane na slobodi je da ga predsjednik Đorđe Ivanov protjera, što je zatraženo na jučerašnjem protestu pred Osnovnim sudom.

Inače, juče je parlamentarni odbor za proceduralna i mandatna imunitetna pitanja odlučio da se Gruesvskom ukine poslanički imunitet.

Da bi, međutim, bio lišen imuniteta potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Mediji procjenjuju da ona neće biti obezbijeđena.

Gruevski je osuđen je na dvije godine zatvora po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 eura zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prenose makedonski mediji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo