16°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 13:53 Politika - "Skini lažno lice politike"

Besplatna pravna podrška ženama na izbornoj sceni BiH

Besplatna pravna podrška ženama na izbornoj sceni BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
"Skini lažno lice politike" slogan je organizacija civilnog društva - inicijative iza koje 'stoji' besplatni servis pravne podrške ženama na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Pomoć te vrste se posebno odnosila na kandidatkinje u izbornom procesu za Opće izbore 2018.

Cilj projekta jeste zaštita prava žena u politici u BiH kao i povećanje pravne zaštite kandidatkinja u slučaju povrede njihovih izbornih prava, prije i poslije izbora.

Ovim se željela poslati poruka kandidatkinjama i općenito političkim strankama da učešće žena u izbornom procesu i imenovanjima nakon izbornog procesa moraju biti u skladu sa bh. zakonodavstvom, ali isto tako time se želi motivirati kandidatkinje, kako kandidatkinje, tako i političke stranke i političke lidere da kompletan izborni proces mora biti u skladu sa zakonom."

- Vrijeme je bilo da se ponudi najmoćniji alat ženama u BiH, a to je besplatna pravna pomoć svim onim ženama kandidatkinjama koje žele da prijave korupciju u svojoj stranci -  naglasila je Dženana Alađuz iz Fondacija Infohouse, dodajući da su do sada, njene kolegice i ona, nudile ostale alate kao što su edukacija, rad na terenu ali i poručivši da ne odustaju od svojih prava i namjera.

Alađuz je istakla da kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, od 42 zastupnika, sedam je žena, što predstavlja 19 posto.

- Od tih sedam žena, jedna je dobila direktni mandat a ostale su dobile kompenzacijske mandate – naglasila je Alađuz.

Drugi cilj jeste i da zakon o ravnopravnosti spolova počinje važiti i nakon izbora.

- Samo u BiH u julu kada partije predaju svoje kandidacijske liste važi Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, jer inače CIK ne priznaje kandidaturu, a kada se dijele mandati nakon izbora taj zakon ne postoji. Hiljadu puta smo pokušali dobiti odgovor zašto Zakon prestaje važiti nakon izbora. Nismo ga do sada dobili - kazala je Alađuz, naglasivši i da su žene manjina u politici, manjina na mjestima odlučivanja.

Pravnica Duška Andrić iz Centra ženskih prava Zenica, kazala je da su metodologiju pružanja pravne pomoći prilagodile ciljanoj grupi, te da će ih zastupati pred institucijama, na sudu itd.

Andrić je naglasila da ono što je specifično jeste da kandidatkinje imaju priliku "da prijave kršenja i korupciju u okviru vlastite stranke".

Inicijativu provode fondacije Infohouse i Cure iz Sarajeva, Centar za ženskih prava iz Zenice i Udruženje građanki iz Bosanskog Grahova.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo