10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 13:24 Regija - Konferencija u Beogradu

NATO: Nismo protiv vojske Kosova

NATO: Nismo protiv vojske Kosova
Foto: Vijesti.ba
Zvaničnik NATO-a, na konferenciji u Beogradu, izjavio da ne kaže da je NATO protiv vojske Kosova, ali da to mora biti urađeno u skladu sa Ustavom.

Naime, Robert Pszczel iz Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-a kazao je na 6. Beogradskoj NATO nedjelji da je transformacije bezbjednosnih snaga Kosova pravo vlasti na Kosovu, ali je napomenuo da svaki razvoj mora biti sproveden u skladu s Ustavom i u uz konsultacije s međunarodnom zajednicom.

"Ako bismo im oduzeli to pravo onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo", rekao je Pszczel.

Kada je riječ o prisustvu KFOR-a na KiM, prema Pszczelu, kaže da ne postoje planovi da se nešto smanjuje ili mijenja, te da njihovo prisustvo zavisi od bezbjednosne situacije. Stav NATO je da se nastavi traganje za rješenjem prihvatljivim za sve strane, dodao je Pszczel.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović rekao je da je stav Srbije da je transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova u suprotsnoti Rezolucijom 1244 SB UN.

"Ne mogu dve vojske na jednom terenu. NATO ima stav da je transformacija moguća kroz ustavni okvir, a zajedničko nam je da se protivimo jednostranim potezima. Upravo takvi potezi Prištine su problemi koji su na tom području najkrupniji", rekao je Filipović.

On je podsjetio da su problemi počeli kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova.

"Srbija u tom smislu očekuje jasan stav NATO kao prije dvije godine kada je Priština također pokušala da izvede tu transformaciju. Bolje neke stvari ranije rešiti kako ne bi dovele do toga da imamo potencijale za izbijanje tenzija", naveo je Filipović.

On je dodao da Srbija ima određena očekivanja u vezi sa zaštitom kulturne baštine na KiM i da je veoma važno da može da računa na KFOR kao strukturu koja je najsposobnija da obezbijedi mir i stabilnost bez obzira što postoje i druge poput Euleksa…

Očkeujemo da KFOR svojim kapacitetima i preventivno deluje da ne bi došlo do eskalacije", naveo je Filipović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo