Sarajevo 3 °C Subota 17.11.


08.11.2018. / 13:22h Svijet - Mađarski premijer

Orban: Evropa će biti narodna Evropa ili neće postojati

Orban: Evropa će biti narodna Evropa ili neće postojati
Premijer Mađarske Viktor Orban govoreći na samitu ENP-a (Evropske narodne partije) u Helsinkiju pozvao je Evropu da se vrati svojim hrišćanskim korijenima, ali i da spasi evropski kontinent od migranata.

“Nema snažne Evrope, bez njenih uspješnih zemalja članica. Bez njih bi Evropa izgubila svoj duhovni i kulturalni identitet. Mi smo ENP, mi smo Evropska Pučka narodna partija, Evropa će biti narodna Evropa ili neće postojati. Socijalisti, liberali i zeleni rade upravo za takvu Evropu koja nema korijene i nema duhovni identitet. Naša vizija je Evropa koja ima 27 lica u isto vrijeme, Evropa koja je jednako hrišćanska i demokratska. Mi u ENP se ne bi trebali bojati da potvrdimo ono što jesmo tj. Demohrišćani”, kazao je Orban.

Pozivajući članice ENP-a da se ujedine kako bi pobijedili one koji žele da ih podijele uz pomoć socijalističkih i liberalnih optužbi, Orban nije pozvao samo na borbu protiv migranata nego i protiv Karla Marksa i Fidela Kastra.

“Moramo preuzeti odgovornost za to što u proteklih pet godina nismo uspjeli zadržati Britance u EU i migrante izvan Evropske unije. Ako želimo pobijediti u 2019., a želimo, moramo naći svoj put do pobjede. Zato, ujedinimo ENP, borimo se protiv onih koji žele da podijele našu ENP porodicu sa socijalističkim i liberalnim optužbama, zarad pobjede vratimo se svojim duhovnim korjenima i proglasimo renesansu naših hrišćanskih korijena. Nemojmo se ravnati po socijalističkim partijama i liberalnim medijima, ako budemo radili za njih osuđujemo sebe na poraz. Evropski izbori moraju biti dobiveni u našim zemljama, da bismo pobijedili moramo zaštititi naše građane od ilegalnih migracija, terorizma, kriminala i ekonomskih poraza”, zaključio je Orban.

Inače, ENP je na samitu u Helsinkiju odlučio da će zajednički kandidat ove političke organizacije za budućeg predsjednika Evropske komisije biti Manfred Veber koji bi trebalo da naslijedi Žan-Klaoda Junkera na čelu “evropske vlade” ukoliko demohrišćanska opcija dobije najveći broj glasova na narednim evropskim izborima.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još