16°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 13:13 Svijet - Luigi Di Maia

Italijanska koalicija će propasti bez dogovora o statutu ograničenja

Italijanska koalicija će propasti bez dogovora o statutu ograničenja
Arhiv / Vijesti.ba
Koalicijski sporazum italijanskih vladajućih stranaka Liga i Pet zvijezda će propasti ukoliko nikakav dogovor ne bude postignut oko mjera o statutu ograničenja, navode u četvrtak italijanski mediji riječi zamjenika premijera Luigi Di Maia.

- Trebamo pronaći sporazum, u suprotnom će ugovor o vladi propasti - izjavio je Di Maio, koji je također čelnik Pet zvijezda, u intervjuu za novine Il Fatto Quotidianor, u posljednjem nagovještaju eskalirajućih napetosti između dvije vladajuće stranke.

Također je potvrdio da će se danas sastati s premijerom Giuseppeom Conteom, zamjenikom premijera i čelnikom Lige Matteom Salvinijem i ministrom pravde Alfonsom Bonafedeom.

Anti-establišment pokret Pet zvijezda želi da ublaži vremenske limite uvedene za procesuiranje brojnih krivičnih djela, uključujući i korupciju.

Liga tvrdi da ublažavanje statuta ograničenja znači da bi se optuženi mogli suočiti s neprihvatljivo dugim sudskim procesima. Pet zvijezda, ipak, navodi da je previše slučajeva okončano bez izricanja ikakve presude.

I ostale političke razlike također razdiru vladajuću koaliciju.

U srijedu je, u cilju bavljenja nezadovoljstvom unutar Pet zvijezda, vlada sazvala glasanje u Senatu, gornjem domu parlamenta, o spornom dekretu iz domena sigurnosti koji je predložio Salvini, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo