10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

07.11.2018 / 20:00 Ljepota i Zdravlje - Rezultati istraživanja

Žene u 60-tim godinama više se kreću od svojih vršnjaka

Žene u 60-tim godinama više se kreću od svojih vršnjaka
Ilustracija / Vijesti.ba
Rezultati istraživanja u Finskoj su pokazali da se žene u 60-tim godinama više kreću od muškaraca iste životne dobi.

Prema nedavno objavljenoj studiji Univerziteta Turku u Finskoj, žene u 60-tim godinama više se kreću od svojih vršnjaka kada su u pitanju fizičke aktivnosti na poslu, a i u slobodno vrijeme.

"Rodne razlike tokom radnog dana djelimično se mogu objasniti različitim obrascima posla. Žene iz ove generacije također imaju tendenciju da rade više kućnog posla nego muškarci, a uređaji za mjerenje, koje su nosili na zglobu tokom istraživanja, registrovali su sve ove aktivnosti", rekla je Anna Pulakka, istraživačica sa Univerziteta Turku i glavna autorica istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su žene, koje su učestvovale u studiji, bile jednako aktivne u svome slobodnom vremenu kao i na radnom mjestu, dok su muškarci bili fizički aktivniji nakon radnog vremena.

Finski istraživači su ipak bili iznenađeni kada su otkrili da između profesija nije postojala razlika kada su u pitanju oblici fizičke aktivnosti koje ljudi te životne dobi praktikuju u slobodno vrijeme.

Rezultati su također pokazali da su uposlenici bolje plaćenih profesija više fizički aktivni u slobodno vrijeme.

Studija je pokazala da je većina fizičkih aktivnosti tokom dana kod starijih uposlenika povezana s odlaskom na posao i povratkom kući kao i različitim aktivnostima na radnom mjestu.

"Važno je ohrabriti i promovisati uposlenike da više pječače do posla nego što to sada rade. Zaposlene koji većinu dana sjede, a posebno muškarce, trebalo bi hrabriti kako bi povećali svoj nivo aktivnosti tokom radnog vremena, naprimjer, koristeći stepenice umjesto lifta i koristeći pauze kako bi se više kretali", rekla je Sari Stenholm, vođa istraživanja.

Studija je zasnovana na podacima 878 starijih općinskih službenika u Finskoj, a objavljena je u naučnom časopisu "Occupational & Environmental Medicine Journal".


(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo