Sarajevo 9 °C Srijeda 20.02.


07.11.2018. / 09:21h Ljepota i Zdravlje - Bitan faktor začeća

Ženama koje nemaju uravnotežen raspored spavanja treba duže da zatrudne

Ženama koje nemaju uravnotežen raspored spavanja treba duže da zatrudne
Rezultat novog istraživanja pokazuje kako bi žene koje žele zatrudniti trebale obratiti pažnju na svoj raspored spavanja. Na jednom od univerziteta u Washingtonu su posmatrali 176 žena te otkrili vezu između spavanja i vremena koje je potrebno ženama da zatrudne.

Žene koje su na spavanje išle u različito vrijeme svaki dan su imale najviše problema sa začećem, naveli su u rezultatima istraživanja.
 
Nepravilan raspored spavanja povećava rizik od dijabetesa i utiče na menstrualni ciklus i ovulaciju.
 
Rezultati ovog istraživanja su predstavljeni na konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u Denveru te je glavni zaključak da je spavanje glavni faktor kada je u pitanju začeće.
 
"Parovi rade na prinovi su spremni na sve pa prestaju piti alkohol i kofein, rade na prehrani ali rijetko mijenjaju navike spavanja. Na to je posebno potrebno obratiti pažnju", rekla je Emily Jungheim za Daily Mail.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!