8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

05.11.2018 / 23:30 Politika - Omer Ibrahimagić za Vijesti.ba

Ako se CIK odluči za popis iz 2013. to je politička odluka, popis iz '91. je po Ustavu FBIH i RS

Ako se CIK odluči za popis iz 2013. to je politička odluka, popis iz '91. je po Ustavu FBIH i RS
Omer Ibrahimagić / Vijesti.ba
Profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić smatra da, ukoliko bi se CIK BiH opredijelio za popis iz 2013. kao osnovu za provođenje izbornih rezultata, to bi bila politička odluka kojom bi pravo bilo povrijeđeno.

"U tom slučaju, trebalo bi razmotriti da li se ima pravo pokrenuti apelacija pred Ustavnim sudom BiH", kaže Ibrahimagić za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" pogrešno se razumije. On podsjeća da je Ustavni sud BiH ukinuo određene odredbe Izbornog zakona BiH, a da je Parlament BiH bio dužan intervenisati izmjenom i dopunom ovog zakonskog rješenja.

"No, to se nije desilo. Ako je Parlament BiH ćutao, onda znači da tih odredaba više nema na državnom nivou. Ali, ima ih na nivou FBiH, jer je federalni Dom naroda institucija Parlamenta FBiH i uređen je Ustavom FBiH. Stoga je potrebno postupiti po odredbama Ustava FBiH", pojašnjava ovaj ekspert.

Ustav FBiH kaže da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu.

"Ako u deset kantona uzmemo po tri predstavnika tri naroda, to je onda 30. Budući da Dom naroda FBiH ima 57 članova, sa 30 on ima kvorum i može funkcionisati. Ako postoje problemi i eventualne opstrukcije, tu može intervenisati visoki predstavnik", poručio je Ibrahimagić.

Kada su u pitanju dileme u vezi sa tim koji popis stanovništva treba biti osnov za provođenje izbornih rezultata, onaj iz 1991. ili 2013. godine, Ibrahimagić napominje da je zamenarena jedna stvar - Dejtonski sporazum je međunarodni ugovor.

"Jedino je međunarodni ugovor morao imati ideju da, kada govori o posljednjem popisu stanovništva, misli na posljednji popis u vrijeme stvaranja tog međunarodnog ugovora, a to znači 1991. godina. Čak i da nema Akensa 7, ova odredba bi morala da važi. Ona postoji ne samo u Ustavu FBiH, nego i u Ustavu RS, jer to su odredbe kao rezultat tumačenja visokog predstavnika", poručio je Ibrahimagić.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo