0°C
Mostar 6°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

26.10.2018 / 15:10 BiH - Denis Hadžović za Vijesti.ba

Blage kazne ohrabruju kriminalce da koriste oružje u pljačkama

Blage kazne ohrabruju kriminalce da koriste oružje u pljačkama
Denis Hadžović / Vijesti.ba
Prilično blaga bh. kaznena politika za ilegalno posjedovanje i nošenje vatrenog oružja vjerovatno je i ohrabrila kriminalce, pa se sve češće odlučuju da ga koriste u svojim pljačkama, ističe u razgovoru za Vijesti.ba direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Denis Hadžović.

- Imali smo priliku vidjeti da su se za nošenje i ilegalno posjedovanje vatrenog oružja sudije uglavnom odlučivale na izricanje uslovnih kazni, iako prema Krivičnom zakonu imaju osnova da izreknu kazne zatvora u trajanju do pet godina - kaže Hadžović.

Naš sagovornik osvrnuo se na nemili događaj u sarajevskom naselju Alipašino Polje, gdje su rano jutros pljačkaši automobila pucali na dvojicu pripadnika MUP-a KS, od kojih su jednog ubili na licu mjesta, dok je drugi nešto kasnije podlegao povredama na KCUS-u.

- Ovo se možda moglo i očekivati jer je prilikom izvršavanja sličnih krivičnih djela krađa automobila već dolazilo do potezanja oružja, kako na policiju, tako i na građane - smatra Hadžović.

Prema njegovom mišljenju, policijskim strukturama u posljednje vrijeme pažnju su skrenuli protekli izbori i migranti, pa i nisu bili adekvatno posvećeni djelovanju kriminalnih grupa koje se bave krađom automobila.

- Ti kriminalci postali su veoma bezobrazni i brutalni prilikom izvođenja pljački. Policajci jutros nisu uspjeli ni reagovati, a napadači su u njih ispalili kompletan rafal. To samo govori o bezočnosti i sve većim skrupulama onih koji izvršavaju ova krivična djela i tako ostvaruju profit - naglašava Hadžović.

Obrazložio je da se kao razlozi za jutrošnji napad na policajce mogu potražiti u nedovoljnoj borbi naše zemlje protiv ilegalnog naoružanja, ali i u kaznenoj politici koja je poprilično blaga za ovu vrstu krivičnog djela.

Prema istraživanju koje je CSS proveo u saradnji sa Agencijom IPSOS, više od 50 posto građana BiH ipak se osjeća sigurnima u svojim mjestima boravka.

- U posljednje dvije godine bilježimo trend blagog porasta povjerenja građana u policiju, koje je sada na oko 55 posto i najniže je u zemljama regije - pojašnjava Hadžović.

Napominje kako još uvijek ima dosta prostora da se unaprijedi rad policije, ali i osigura veće povjerenje građana, a samim tim i veća sigurnost za bosanskohercegovačko društvo.

- Kada su uplašeni da njihove informacije neće biti adekvatno procesuirane, građani i nisu baš toliko spremni kriminalna djela prijavljivati policiji, iako joj upravo dojave s terena omogućavaju da adekvatno odgovore svim pojavnim oblicima kriminala - dodaje Hadžović.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo