18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

21.10.2018 / 11:32 BiH - Predsjednik BNV-a na "Krugu 99"

Ugljanin: Sandžak želi specijalne veze sa BIH, poput Srbije i RS

Ugljanin: Sandžak želi specijalne veze sa BIH, poput Srbije i RS
Foto: Vijesti.ba
Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ organizovala je danas u Sarajevu redovnu sesiju o temi „Regionalna stabilnost i uloga nacionalnih manjina“, na kojoj je kao uvodničar govorio Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg političkog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Srbiji.

U izjavi novinarima prije početka sesije, Ugljanin je kazao da iako su Bošnjaci autohton narod u Sandžaku, čine brojčanu manjinu u Srbiji i Crnoj Gori.
 
- Na izborima zakazanim za 4. novembar, Bošnjaci u Srbiji biraju Bošnjačko nacionalno vijeće, odnosno Bošnjačku narodnu skupštinu, po istim zakonima i proceduri kao što se biraju predsjednik Srbije i Narodna skupština Republike Srbije. Ovi izbori su za Bošnjake od posebne važnosti, jer nakon raspada naše bivše zajedničke države SFRJ, Bošnjacima Sandžaka još nije priznato ranije stečeno pravo naroda - upozorio je Ugljanin.
 
U vrijeme kada su drugi narodi pravili nacionalne vojske i nacionalne države, nastavlja, građani Sandžaka, koristeći pravo na samoopredjeljenje, na referendumu održanom od 25. do 27. oktobra 1991. godine izjasnili su se za autonomiju Sandžaka.
 
- Oružane snage SRJ, uz pomoć pristalica Karadžića i Mladića su tokom agresije na BiH izvršile zločin genocida nad Bošnjacima i na toj teritoriji BiH ostvarili Republiku Srpsku, kao „ratni trofej“. Dejtonskim sporazumom je zaustavljena agresija Srbije, Crne Gore i djelimično Hrvatske na BiH, ali nije riješena jugoslovenska kriza - smatra Ugljanin.

sulejman-ugljanin
 
Izbori za BNV se održavaju u vrijeme kada rješavanje jugoslovenske krize ulazi u završnu fazu pristupanjem zemalja zapadnog Balkana EU.
 
- Pravo na samoopredjeljenje garantuje građanima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju saradnju sa BiH, koja ne može biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih veza RS sa Srbijom - ističe Ugljanin.
 
Prema njegovim riječima, rješavanje pravnog statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda je preduslov za trajno rješenje svih spornih pitanja koja opterećuju odnose BiH i Srbije, kao i odnose bošnjačkog i srpskog naroda.
 
- Rješenje statusa Sandžaka će osigurati pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i omogućiti nesmetan ekonomski i društveni razvoj, te dati jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku, u skladu sa dobrom praksom evropskih regija - zaključio je Ugljanin.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo