22°C
Mostar 30°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.10.2018 / 22:50 Regija - 39 poslanika glasalo protiv, a 80 za

Sobranje potvrdilo ustavne promjene, Makedonija dobija novo ime!

Sobranje potvrdilo ustavne promjene, Makedonija dobija novo ime!
Foto: Vijesti.ba
Makedonsko Sobranje izglasalo je večeras sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama ustava te zemlje, javlja plusinfo.mk. Za promjenu ustava bila je potrebna dvotrećinska većina, od ukupno 120 zastupnika koliko ih se nalazi Sobranju, što je na kraju i postignuto. Te promjene bi trebalo da omoguće promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom. Na osnovu sporazuma iz Prespe, Makedonija će promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka odblokirati evroatlantske integracije te države.
 
Za promjenu Ustava glasala su uz 72 poslanika iz vladajuće većine i nekoliko poslanika iz redova opozicione VMRO-DPMNE, javlja RSE.
 
Na zahtjev Koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje na prozivku koje je pokazalo istu podršku ustavnim promjenama.
 
Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promjenu Ustava.
 
U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.
 
U prijedlogu Vlade su četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.
 
Sjednica Sobranja kasnila je nekoliko sati, i nakon 15 časova bila najavljena za 21 sat, ali je održana tek nešto iza 22 sata.
 
Prethodno se spekulisalo da je vladajuća većina obezbjedila potrebnu dvotrećinsku većinu za podršku prijedloga Vlade Makedonije za početak procesa izmjena Ustava kojima će ime države biti promijenjeno u Sjeverna Makedonija, što je uslov za nastavak evropskih integracija.
 
Poslanička grupa opozicionog VMRO DPMNE, stranke koja se protivi ustavnim izmjenama, saopštila je oko 19 sati da je za opozicione poslanike sjednica završena u 18 sati, do kada formalno traje radno vrijeme parlamenta.
Plenarna sjednica zakazana za podne nakon pola sata kašnjenja odožena je za 15, ali ni tada nije počela, iako je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Antonio Milošoski tražio od predsjednika Parlamenta Talata Džaferija da odmah zakaže glasanje, tvrdeći da vlast nema potrebnu većinu od 80 glasova.
 
U zgradi parlamenta cijeli dan su se nalazili poslanici i vladajuće koalicije iz Socijal demokrtskog saveza (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) i opozicije okupljene oko VMRO DPMNE.
 
Istovremeno je preko puta parlamenta nacionalističko makedonsko udruženje "Preporod", koje sa svog štanda na kojem svakodnevno organizuju proteste protiv promjene imena Makedonije, preko razglasa emituju patriotske pjesme.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo