13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.10.2018 / 18:44 Kultura - Izdavačka kuća Buybook

Amila Kahrović-Posavljak dobitnica nagrade 'Excellence in Literature'

Amila Kahrović-Posavljak dobitnica nagrade 'Excellence in Literature'
Foto: Vijesti.ba
Amila Kahrović-Posavljak dobitnica je prve godišnje nagrade "Excellence in Literature" za roman "Smrtova djeca" koju dodjeljuje organizacija "Čuvaj se", a riječ je o američkoj neprofitnoj književnoj organizaciji za ljudska prava, objavila je Izdavačka kuća Buybook.

"Čuvaj se" (VIDEO) zajedno sa svojim partnerima i uz podršku grantova promovira autore i autorice koji pokazuju književnu briljantnost i duh žestoke, slobodne ekspresije. Ta nagrada podrazumijeva novčani iznos, prevođenje romana "Smrtova djeca" na engleski jezik, te snabdijevanje američkih knjižara prevedenim izdanjem.
 
U obrazloženju direktora za medije organizacije "Čuvaj se" prof. dr. Toma Simpsona naglašen je značajan doprinos koji je roman "Smrtova djeca" dao književnosti marginaliziranih zajednica, te sjećanju na rat i agresiju u Bosni i Hercegovini devedesetih godina.
 
Roman "Smrtova djeca" objavljen je u Buybookovoj ediciji "Savremena bh. književnost" 2017. a riječ je o romanu prvijencu već nagrađivane pjesnikinje.
 
- Od smrti nismo imali nikakav strah - bila je za nas posve prirodan tok svijeta. Jedan trenutak se igraš sa svojim igračkama, drugi si očima zagledan u nebo koje više ne vidiš. I cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje. Tako smo osjećali njenu sveprisutnost. Osjećala sam je tako snažno da, kad bi se rodilo dijete u naselju, obično sam prvo zamišljala njegov grob - piše Amila Kahrović-Posavljak u "Smrtovoj djeci", romanu koji nije ispovjedna proza niti pokušaj dnevničkih bilješki o iskustvima odrastanja u ratu i poraću.
 
O užasu koji nas je definisao i propasti koja je došla po nas, Amila Kahrović-Posavljak piše onako kako niko do sada nije pisao u postratnoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Ta knjiga između ostalog, gorki je saveznik na putu prihvatanja činjenice da cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje.
 
Roman "Smrtova djeca" moguće je pronaći u Buybookovoj prodajnoj mreži u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te putem web shopa www.buybook.ba, saopćeno je iz te izdavačke kuće.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo