22°C
Mostar 30°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.10.2018 / 15:00 BiH - Fadil Novalić

Potrebna hitna revizija u Aluminiju, Vlada će obezbijediti "topli režim"

Potrebna hitna revizija u Aluminiju, Vlada će obezbijediti "topli režim"
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu, između ostalog, razmatrala i informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u Aluminiju d.d. Mostar.

Kako je novinarima kazao federalni premijer Fadil Novalić, prvo je neophodno uraditi sveobuhvatnu reviziju svega onoga što se dogodilo Aluminiju.

- Aluminij danas ima dvije nesreće koje su se sastavile u isto vrijeme, a to je da cijena alumunija na svjetskoj berzi pada i da cijena električne energije raste - gotovo dvostruko je veća nego što je bila prije pola godine - rekao je Novalić.

Prema njegovim riječima, to je dovelo do toga da je Aluminij u ovako teškoj poziciji koja je neočekivana i za Upravu i radnike, ali i Vladu FBiH.

- Dakle, najprije bismo vidjeli tačno šta je stanje da bismo mogli vući sljedeće poteze. To u ovom momentu znači angažiranje neke renomirane međunarodne revizorske kuće, ali i ostalih kontrolnih organa koji će utvrditi stvarno stanje - pojašnjava Novalić.

Vlada će nakon što se ovaj posao okonča suvlasnicima predložiti i neke konkretne poteze.

- Ponavljam, mi nismo većinski vlasnik, znači moramo to raditi harmonizirano i sa drugim vlasnicima koji su u suvlasništvu, jer mi ne možemo čak ni preko svoje skupštine donositi autonomne odluke, nego ih najprije moramo predložiti - govori Novalić.

Očekuje da će se u rješavanje problema Aluminija, osim Vlade FBiH, uključiti i Vlada Republike Hrvatske, za šta postoji dobra volja, ali i njena obaveza.

- Na određen način postoji i pitanje te struje koja se proizvodi iz Buškog blata i svakako da je i to jedna od mogućnosti da se nekom diobom struje možda potpomogne Aluminij - nastavlja federalni premijer.

U svakom slučaju, kako je rekao, Vlada FBiH neće dozvoliti da se ova tvornica zatvori.

- To znači da će garantirati „topli režim“, koji znači postojanje fabrike, nema smrzavanja ćelija i ući će u problem rješavanja problema tvornice Aluminija Mostar - dodao je Novalić.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo