7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

17.10.2018 / 14:22 BiH - Proces deminiranja u 2018. usporen

Na području Srebrenice 86 minskih polja

Na području Srebrenice 86 minskih polja
Ilustracija / Vijesti.ba
Na području Srebrenica trenutno ima 86 minskih polja, a da bi ova općina u potpunosti bila čista od mina neophodno je deminirati 2.811.037,01 m2 - izjavio je Feni samostalni stručni saradnik za poslove civilne zaštite u općini Srebrenica Hasudin Mustafić.

Proteklih godina vršena su deminiranja terena, a u ovoj godini deminiran je samo jedan lokalitet.

- Prema informacijama koje dobijamo od BH MAK-a trenutno imamo 86 rizičnih površina, odnosno minskih polja. Tokom 2018. godine proces deminiranja značajno je usporen usljed nedostatka finansijskih sredstava i donatora - istakao je Mustafić.

Na prostoru ove opštine Druga deminerska četa Oružanih snaga BiH u ovoj godini, dodao je, nije vršila deminiranje, a rađen je jedan projekt deminiranja u MZ Potočari, lokalitet Ravni Buljim, trasa Marša mira Nezuk-Potočari.

Proces deminiranja izvodila je komercijalna firma za deminiranje 'Stop-Pale', a ukupna deminirana površina po tom projektu je 25.998,11 m2. Mustafić naglašava da su za deminiranje na prostoru Srebrenice potrebna milionska sredstva kojih Općina nema.

U ovoj godini, kaže, poslano je i 11 zahtjeva za uklanjanje NUS-a

-Tim Republičke Civilne zaštite koji vrši uklanjanje NUS-a posjetio nas je jednom u toku ove godine i tom prilikom je uklonjeno šest komada NUS-a. Ukoliko pronađu ili vide NUS, građani su obavezni da obavijeste policijsku stanicu i Civilnu zaštitu općine Srebrenica - rekao je Mustafić.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo