7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

17.10.2018 / 13:30 Ekonomija - Upozorenja EU na kriminal

Zaustavljen kineski projekt financijske ucjene Federacije kroz "Blok 7"

Zaustavljen kineski projekt financijske ucjene Federacije kroz "Blok 7"
Foto: Vijesti.ba
Najavljeno odustajanje kineskog konzorcija od gradnje Bloka 7 TE u Tuzli, te činjenica da ističe i posljednji rok koji je dala Agencija za osiguranje kredita u Kini najbolja je vijest za Federaciju BIH i njene građane. Zaustavljen je kriminalni projekt i novo kreditno zaduženje Federacije.

Podsjetimo, Federalni parlament trebao je da potvrdi kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine od 614 miliona eura, no to se nije desilo.

Da je sve mirisalo na criminal potvrđeno je i iz Energetska zajednica koje je pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

- Jedan element je to da je garancija data za 80% cijelog projekta, a ne za 80% kredita. Drugi element koji nije uredu je taj da bi mogla Elektroprivreda BiH razdvojiti reguliranje djelatnosti od komercijalnih djelatnosti unutar sebe - to još nije napravljeno, kaže za FTV Janez Kopač, generalni direktor Energetske zajednice.

Upozorenja iz EU: Kineske ucjene

Posebna priča je činjenica da kineski investitori i nisu poželjni na evropskom tlu.  Sumnjive investicije iz Kine su pod lupome EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja.

- Kina u suštini može biti u poziciji da diktira pravila i razvoj tržišta na način na koji ne može u zemljama koje su već dio EU. Ne treba isključiti mogućnost da Kina može da trguje ekonomskim uticajem na Balkanu u okviru sve jačeg partnerstva sa Rusijom, upozorio je nedavno profesor Teokaris Grigoriadis sa Instituta za istočnu Evropu u Berlinu.

I komesar za proširenje EU Johanes Han je upozorio da Kina nastoji preko investicija preuzeti kontrolu nad državama regiona.  

- Svjedočimo jednom obrascu ponašanja Kine, "poslovnom modelu" u kojem se nude atraktivni ili manje atraktivni krediti. Ako ih ne možete otplaćivati, onda se to pretvara u kineski kapital, rekao je Hahn.

Dodao je da smatra da će taj problem biti sve izraženiji u godinama pred nama. On se boji da će zapadnobalkanske države, željne velikih investicija, javnih radova koji će pokrenuti razvoj, pasti pod kontrolu zvaničnog Pekinga.
 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo