7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.10.2018 / 20:00 Ekonomija - Ekonomski stučnjak za Vijesti.ba

Domljan o Aluminiju: Velika politika je odgovorna za situaciju

Domljan o Aluminiju: Velika politika je odgovorna za situaciju
Vjekoslav Domljan / Vijesti.ba
Mostarski Aluminij uspio se održati na "životu", osiguravši jučer snabdijevanje električnom energijom još sedam dana. Međutim, sve oči čelnih ljudi i radnika ovog posrnulog giganta i dalje su uprte ka Vladi FBiH, na čijoj bi sjednici u petak trebalo biti razmatrano stanje u jednoj od nekada najvećih bosanskohercegovačkih kompanija.

Sudbina Aluminija, koji upošljava oko 900 radnika, i dalje nije poznata. Prema procjenama, akumulirani dug veći je od 300 miliona maraka, od čega samo na električnu energiju otpada polovina.

Ukoliko bi došlo do neplaniranog prekida proizvodnje i naprasnog isključenja sa električne mreže, iz Aluminija upozoravaju da bi to prouzrokovalo havariju jer bi s radom prestale ključne elektrolitičke ćelije i došlo bi do brzog hlađenja tekućeg aluminija. A ponovno pokretanje kompanije, tvrde, koštalo bi na desetine miliona maraka.

Prema riječima v.d. direktora Aluminija Dražena Pandže, Vlada FBiH je po osnovi ugovora potpisanog u junu 2013. godine preuzela obavezu subvencioniranja električne energije. No, tu obavezu, kaže, do danas nije ispunila.

- Nadamo se da ćemo kupovinom električne energije za narednih sedam dana osigurati dovoljno vremena da Vlada intervenira i svojim mjerama riješi pitanje Aluminija - rekao je Pandža.

Inače, većinski vlasnik u Aluminiju upravo je Vlada FBiH sa 44 posto, koliko imaju i mali dioničari - radnici, dok udjel od 12 posto pripada Vladi Hrvatske.

Ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan krajem 2013. i početkom 2014. godine bio je član Uprave Aluminija. U razgovoru za Vijesti.ba, Domljan naglašava kako iza velikog biznisa stoji i velika politika. A takav je slučaj i s Aluminijem.

- Velika politika uvijek je u konačnici odgovorna za situaciju, a u ovom slučaju čak još i odgovornija zato što je vlast ne samo indirektno, već i direktno umiješana u upravljačku strukturu. U periodu kada je trebalo početi raditi na rješavanju ovog problema SDP je imao vlast - premijer je bio Nikšić, a ministar industrije Trhulj - tvrdi Domljan.

No, kako navodi, i odlazeća Vlada FBiH na sjednici u petak mogla bi ponuditi nešto konkretno. A to konkretno je "prva pomoć" koja bi Aluminiju osigurala preživljavanje barem za još jedan kratki period. Ta "finansijska injekcija" Vlade FBiH regulirala bi pitanje snabdijevanja električnom energijom, što bi trebalo iskoristiti za osmišljavanje kvalitetnog sanacionog programa, uz pomoć stručnjaka.

- Postoji mogućnost da se napravi dobar sanacioni program, ali uz pomoć eksternih stručnjaka, jer Aluminij nema ni snage, a pitanje je ima li i znanja, kojim bi se omogućio njegov dalji rad u narednih nekoliko mjeseci - pojašnjava Domljan.

Za to vrijeme, domaća politika trebala bi raditi na povezivanju sa stranom politikom i stranim faktorima.

- Ako bi se osiguralo da dođe strani partner koji se bavi proizvodnjom i zna šta je aluminij, a idealan partner Aluminiju je recimo njemački Trimet, onda postoji mogućnost da se mostarski gigant i spasi. Ali, naravno, treba stranog partnera privoljeti na takvo nešto - dodaje Domljan.

Problematičnim ocjenjuje što Aluminij nikada nije imao vlastiti institut koji bi se bavio proizvodnjom znanja.

- Morate ukorak s vremenom ići u društvo znanja. Jer drugi napreduju i vi ih morate sustizati. Ako stojite, odoše vam drugi i niste više konkurentni. To se sad dešava i Aluminiju, u kojem nisu radili na podizanju produktivnosti niti efikasnosti - potcrtava Domljan.

Međutim, u slučaju da Vlada FBiH od svega digne ruke, naš sagovornik ne isključuje ni najcrnji mogući scenarij.

- Konačni spas je da se Aluminij poveže s inostranim partnerima, a sve drugo je samo produženje agonije - zaključuje Domljan.

Podsjetimo, problemi Aluminija eskalirali su posljednjih mjeseci nakon niza skokova cijena osnovnih sirovina - glinice i struje - na svjetskim berzama. Iz Aluminija su u više navrata isticali da ne mogu dobiti bankarske garancije za kupovinu sirovina, a ukazuju i na, kako kažu, apsurd da struju moraju kupovati vani, dok domaće kompanije izvoze električnu energiju.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo