Sarajevo 7 °C Petak 18.01.


16.10.2018. / 13:31h BiH - Safet Softić za Vijesti.ba

Nije isključena široka koalicija SDA, SDP i DF

Nije isključena široka koalicija SDA, SDP i DF
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Safet Softić je u kratkom razgovoru za Vijesti.ba kazao da, iako je još rano govoriti o koalicijama na državnom i federalnom nivou, nije isključena ni ona koja bi obuhvatala SDA, SDP BiH i DF.

- Ipak, još uvijek nisu utvrđeni svi rezultati izbora, pa su i dalje moguća određena pomjeranja u broju zastupnika i na državnom i na federalnom nivou. A kada se sve to zbroji, vidi tačno stanje i napravi presjek, tek onda na red dolaze ozbiljni razgovori o formiranju koalicija - kaže Softić.
 
Napominje da su Bosni i Hercegovini potrebne stabilne i široke koalicije, što je moguće šire.
 
- U tom smislu i koalicija SDA-SDP-DF nije po mom mišljenju isključena. Naravno, to ovisi i o volji drugih stranaka. Vidjet ćemo kako će se sve to razvijati - dodaje Softić.
 
Izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je izmjene Izbornog zakona postavio kao apsolutni uslov za formiranje vlasti, ocjenjuje određenom vrstom ucjene.
 
- Nijedna vrsta ucjene nije poželjna u našem političkom životu i s te strane bi gospodin Čović, kao i svaki građanin BiH, trebao da prihvati izborni rezultat onakav kakav jeste. Volju naroda treba poštovati kakva god ona bila i u tom smislu niko nema pravo da ucjenjuje formiranje vlasti bilo kakvim uslovima. Naravno, sve stranke imaju svoje programe i poglede na političku zbilju u BiH, ali niko nema pravo praviti blokade u našem društvu - dodaje Softić.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)   


Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još