Sarajevo -2 °C Srijeda 23.01.


15.10.2018. / 15:01h Politika - Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Ne možemo formirati vlast prema ovom Izbornom zakonu

Čović: Ne možemo formirati vlast prema ovom Izbornom zakonu
Mi svakako ne možemo formirati vlast prema ovom Izbornom zakonu, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Kupresu. Najavio je sastanak HNS-a 23. oktobra, na kojem će se razgovarati o svim pitanjima, javlja reporter BHRT

Sastanku su prisustvovali i predstavnici i predsjednici stranaka koje su nastupile zajednički s HDZ-om BiH u okviru koalicije HNS-a, na Općim izborima u BiH.
 
Čović je rekao da izborni rezultati daju za pravo HDZ-u da do kraja bude u poziciji da opravda kredibilitet koji su mu dali birači

“Rezultati izbora nam daju za pravo da moramo biti do kraja u poziciji da se očuva vjerodostojnost i kredibilitet kod glasača. Rezultat je bolji nego što je bio u posljednjih 20 godina”, rekao je Čović.
 
“Danas nismo pravili analitiku o tome kako implementirati rezultate izbora. Iskreno, zabrinjava nas sporost u objavljivanju izbornih rezultata. Naš ključni zadatak je voditi razgovore rasterećeni bilo kakve pozicije u vlasti”, kazao je Čović.
 
Bošnjačke stranke i dio stranaka koji su se opredijelili da imaju jedan poseban projekat biranja u ime hrvatskog naroda- mislim da su napravili jednu veliku pogrešku, ne samo prema hrvatskom narodu, nego i prema svim čestitim ljudima u BiH, rekao je Čović.
 
U narednih deset dana HDZ će obići sve kantonalne odbore ove stranke, rekao je Čović, te dodao da će se sastanak HNS-a održati 23. oktobra.
 
“Vjerujem da ćemo tada razgovarati o svim pitanjima i da ćemo nakon tog sastanka moći govoriti o aktivnostima koje slijede”, rekao je Čović.
 
Čović je najavio komunikaciju sa Hrvatskom, te međunarodnom zajednicom, kao i sa ostalima, bošnjačkim strankama i srpskim, te rekao da neće dozvoliti da više ikada desi da neko u ime drugog naroda može birati predstavnike na bilo kojem nivou vlasti.
 
“Znaćemo i kako sa bošnjačkim i srpskim partnerima da dogovorimo da se više nikad na dogodi da nekome neko bira predstavnike”. poručio je predsjednik HDZ BiH.
 
Na pitanje s kojim strankama ne želi  koalirati, Čović je odgovorio kako su legitimne sve političke opcije koje su dobile  legitimitet nekog od naroda na izborima:
 
“Koaliraćemo sa onima sa kojima riješimo prethodno pitanje.  Nije moje da projiciram događaje ako mi nismo kao, država u stanju da provedemo odluku Ustavnog Suda BiH”, rekao je Dragan Čović.

 

(Vijesti.ba / BHRT)