7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

15.10.2018 / 15:50 BiH - BiH mora pospješiti evropske reforme

Vijeće EU pozvalo na formiranje vlasti na svim nivoima u BiH

Vijeće EU pozvalo na formiranje vlasti na svim nivoima u BiH
Foto: Vijesti.ba
Vijeće EU pozvalo je danas sve lidere u BiH da se poslije izbora konstruktivno angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana.

"Vijeće ponavlja da očekuje od vlasti u BiH da im prioritet bude dalji iskorak u reformama koje su neophodne za napredovanje na putu ka EU, kako bi se osigurala puna i efikasna primjena Reformske agende", navodi se u saopćenju usvojenom na sastanku u Luksemburgu.

U tekstu se napominje da Vijeće jednoglasno podržava evropsku persepektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Vijeće je potvrdio spremnost da nastavi Opeaciju "Altea" sa izvršnim vojnim mandatom kako bi pružio podršku vlastima u BiH da održe sigurnosno okruženje, u skladu sa obnovljenim mandatom od UN.

U saopćenju se dodaje da Vijeće očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda tokom 2019. godine, koji će biti osnova za diskusiju među članicama EU o zadacima EUFOR-a i budućim opcijama za Operaciju "Altea", imajući u vidu napredovanje BiH u procesu EU integracija i sigurnosnu situaciju na terenu.

Ukazano je na značaj nastavka koordinisanja EUFOR-ove Operacije "Altea" sa ostalim međunarodnim "igračima" na terenu.

Vijeće je na kraju ponovo apelovalo na vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore za rješavanje pitanja uklanjanja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i ostalih najvažnijih pitanja.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo