7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

15.10.2018 / 11:05 BiH - Mirko Šarović

Ne treba zatvarati vrata za razgovor sa SNSD-om

Ne treba zatvarati vrata za razgovor sa SNSD-om
Foto: Vijesti.ba
Funkcioner SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je oprezan kada je riječ o pozivu novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jedinstvo srpskih stranaka u institucijama BiH, ali da bi saradnja bila u interesu Republike Srpske.

"Jedinstvo je previše jaka riječ i ne bih rekao da je najadekvatniji termin, ali bih, prije svega, rekao zajednička saradnja u interesu Srpske. To bi bilo vezivno tkivo za razgovore - i sa strankama koje su nam bliske, kao što su one unutar SzP, ali i onima sa kojima imamo razlika o nekim fundamentalnim pitanjima", rekao je Šarović.
 
Šarović, koji je budući poslanik u parlamentu BiH, kaže da je oprezan u pogledu ovog poziva, s obzirom na "loše iskustvo sa SNSD-om 2013. godine u Sarajevu", ali da ne bi bilo pametno unaprijed odbijati razgovor.
 
"Svi nosimo to iskustvo od pretprošlog mandata iz 2012/2013 godine, kao i ovog posljednjeg i sabiramo dobre i loše stvari, pri čemu svaka od stranaka to gleda i ocjenjuje na svoj način. Takvi pozivi uvijek dolaze sa vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor, iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znamo da li su premostivi", rekao je Šarović rekao je za "Euroblic".
 
On ističe da nije od onih koji bi unaprijed zatvarali vrata za razgovor kada je riječ o Republici Srpskoj.
 
Šarović je istakao da je za SDS važno da napravi zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu Republike Srpske.
 
On dodaje da je u ovom trenutku najbitnije da se slegne prašina oko izbornih rezultata, iako kaže da će SDS istrajati da se utvrdi da li je izborni proces prošao u skladu sa zakonom. 
 
-Vjerovatno smo i pred velikim odlukama u SDS i nijedna od njih neće biti jednostavna, ali zbog toga je važno da napravimo zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu RS. Sa kim god pregovarali sutra, a pregovaraćemo, jer nećemo zabijati glavu u pesak, nego pregovarati na različitim nivoima i u tome se trebamo držati principjelno politike koju zastupamo i programe koje smo zacrtali, a to je stabilnost RS, ekonomske reforme, napredak i neke druge ključne stvari o kojima smo govorili pred izbore – rekao je Šarović. 

(Vijesti.ba / BN)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo