20°C
Mostar 26°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.10.2018 / 20:00 Svijet - Iskoristiti ispruženu ruku Evrope

Evropska perspektiva zapadnog Balkana ostaje u fokusu Unije

Evropska perspektiva zapadnog Balkana ostaje u fokusu Unije
Foto: Vijesti.ba
Evropska perspektiva zapadnog Balkana ostaje u fokusu Evropske unije, istaknuto je u petak, na kraju dvodnevne konferencije poslanika EU-a o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Poslanici EU-a su se složili da je nesporan značaj integracije zemalja kandidata jugoistočne Evrope u EU za stabilnost regije i Evrope.

Ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl, kao i izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju evropske diplomatske službe Thomas Mayr-Harting rekli su da postoji nova dinamika u pristupnom procesu, koju treba iskoristiti.

Kneissl je istakla da je zapadni Balkan dio Evrope i da bi trebalo zbog toga da se naziva jugoistočnom Evropom, prenosi Al Jazeera.

Ona je podvukla da EU bez integracije regije ne može biti potpuna, ukazujući da historija pokazuje da budućnost jugoistočne Evrope mora biti u EU.

Izazovi pristupnog procesa, prema njenim riječima, veliki su, ukazavši na emigraciju iz regije.

- Odlazak mladih vodi ka tome da su danas groblja puna, sela prazna - objasnila je ona.

Kneissl je konstatirala da je i dalje etnička pripadnost ispred doprinosa, te da je sada važno da se uspostavi "meritokratija".

Aktuelna dinamika, prema njenim riječima, treba biti iskorištena, jer pristupni proces na jugoistoku Evrope treba pod hitno jedan "prodor", a ključ za to je na politici.

Ona je istakla da su države regije pozvane da iskoriste ispruženu ruku Evrope i sprovedu regionalno pomirenje, te prevaziđu prepreke prošlosti.

Mayr-Harting ističe da zonu stabilnosti i mira treba proširiti na zapadni Balkan.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine on je istakao da budući sporazum mora svakako da vodi ka punom priznanju Kosova od strane Srbije.

Navodeći probleme svih zemalja regije Mayr-Harting je ocijenio da je pristupanje država do 2025. veoma ambiciozan cilj.

"Da bi u tome uspjeli neophodni su napori zemalja regije. Borba protiv korupcije i izgradnja vladavine prava imaju u tome najviši prioritet", poručio je on.

Postoji novi fokus na strateški značaj perspektive proširenja, podvukao je i predsjedavajući odbora za vanjskopolitička pitanja Evropskog parlamenta David McAllister.

Theresia Toeglhofer, predstavnica Alfred Oppenheim centra za evropska pitanja budućnosti ocijenila je da zbog rastućeg nezadovoljstva i besperspektivnosti građana u regiji postoji potreba za ubrzanjem pristupnog procesa.

U diskusiji su poslanici istakli da je zapadni Balkan dio Evrope i da se aktuelni, povoljni trenutak, mora iskoristiti.

- Nema stabilnosti Evrope bez stabilnosti na zapadnom Balkanu", poručili su učesnici skupa.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo