25°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

12.10.2018 / 16:07 BiH - Eduard Kukan

Najsmislenije zajedničko uključenje zemalja zapadnog Balkana u EU

Najsmislenije zajedničko uključenje zemalja zapadnog Balkana u EU
Eduard Kukan / Vijesti.ba
Predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka kazao je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (CFSP/CSDP) da vanjska politika Evropske unije u fokusu mora imati zapadni Balkan.

Na konferenciji, gdje su učestvovali i dopredsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i Bariša Čolaki te predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Sifet Podžić, Wolfgang je predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ove regije u EU i prije punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU.

Tokom rasprave o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David MacAllister prezentirao je i analizirao trenutno stanje procesa integracija zemalja regije u EU.

Reagirajući na ovu analizu, parlamentarci iz zemalja članica EU eksplicitno su upozorili na negativan utjecaj odugovlačenja procesa pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, smatrajući da odugovlačenje može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika tih zemalja, ali i otvoriti prostor drugim zemljama da u ovoj regiji jačaju svoj ekonomski i politički utjecaj.

Veliku pažnju učesnika privukla je i diskusija člana Evropskog parlamenta Eduarda Kukana, koji je u svom govoru podsjetio na "punoljetstvo" evropske perspektive regije, ozvaničene na sumitu u Solunu, kazavši da je regija u tolikoj mjeri povezana da je najsmislenije njeno zajedničko uključenje u EU.

Vodeći raspravu o migracijama i zaštiti vanjskih granica EU, istaknuta je potreba intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potreba eliminiranja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promjene.

Na konferenciji, koja je okončana danas u Beču, prezentiran je i dosadašnji rad Frontexa, a u radu konferencije, putem video - linka, učestvovala je i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo