19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.10.2018 / 14:18 Obrazovanje - Sarajevo

Bh. studenti upoznati s benefitima Erasmus+ programa Evropske unije

U okviru ErasmusDays kampanje danas su studentima u Sarajevu predstavljene mogućnosti programa Evropske unije Erasmus+, koji im nudi da poboljšaju znanje i vještine, te ih osposobi za buduće zaposlenje.

- Evropska unija finansijski podržava ovaj program odnosno akademsku razmjenu i saradnju univerziteta u cijelom svijetu što se ogleda u razmjeni studenata i nastavnika, a također se potiču univerziteti da sarađuju na različitim zajedničkim projektima - izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno.
 
Potvrdio je da se učešće bh. studenata povećava iz godine u godinu, te je u ovoj godini 1.000 studenata studiralo na stranim univerzitetima, dok su univerziteti u BiH primili 600 stranih studenata. U tome je učestvovalo 175 privatnih i javnih fakulteta u okviru čega je ostvarena saradnja sa više od 20 zemalja.  
 
- Novi poziv za Erasmus +program i njegove pripadajuće akcije bit će objavljen u novembru. Na taj način univerziteti i institucije moći će se prijaviti za korištenje fondova koje nudi Evropska komisija - rekao je stručni saradnik za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Adnan Rahimić.
 
Dodao je da Erasmus+ stipendija podrazumijeva mjesečni dodatak u iznosu od 750 do 850 eura uz putne troškove.
 
- Činjenica da je student bio u Erasmus+ programu je velika stavka u njegovom CV-u koju posebno gledaju međunarodne organizacije i firme. To je velika prednost pri zapošnjavanju – naglasio je predstavnik regionalne Alumni asocijacije zapadnog Balkana Sabahudin Mujkić.
 
Na predstavljanju Erasmus+ studentima su se obratile korisnice programa koje su tokom studija na stranim univerzitetima doživjele samo pozitivne stvari i uvidjele da se, kako kažu, studiranje ne svodi samo na ispijanje kafa i polaganje ispita.
 
Tako su se u BiH vratile bogatije za naučen drugi strani jezik, pored poznavanja engleskog, te usavršile stečena znanja iz mnogih oblasti.


 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo