20°C
Mostar 26°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.10.2018 / 14:07 BiH - Butmir

Uručeni certifikati 35-orici polaznika obuke za mirovne misije UN-a

Uručeni certifikati 35-orici polaznika obuke za mirovne misije UN-a
Foto: FENA / Vijesti.ba
Uručivanjem certifikata 35-orici polaznika obuke za policajce i vojne posmatrače UN-a, danas je na prigodnoj svečanosti u Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (PSOTC) u kampu Butmir ozvaničen završetak još jednog ciklusa edukacije za sudjelovanje u mirovnim misijama.

Radi se o zajedničkom projektu Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a, a obukom je obuhvaćeno 30 policijskih i državnih službenika, pripadnika ministarstava unutarnjih poslova i policijskih struktura iz BiH te po jedan policijski službenik iz Albanije, Estonije, Makedonije, Srbije i Slovenije.
 
Sudionike svečanosti pozdravili su direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i šef Odjeljenja za obuku i edukaciju PSOTC-a pukovnik Goran Stokić, istaknuvši značaj angažiranja na planu ispunjavanja obaveza BiH kao članice UN-a, a u kontekstu jačanja mira i sigurnosti u svijetu.
 
Potcrtali su značaj obuke u skladu s UN integrisanim konceptom, koji je u funkciji očuvanja mira i izgradnje institucija u poskonfliktnim društvima i zemljama.
 
Uime polaznika obuke zadovoljstvo i zahvalnost stečenim stepenom specijalizacije iskazala je inspektorica Ivana Josipović-Stjepić, naglašavajući važnost timskog rada i rezmjene znanja i iskustava u kreiranju mirnog okruženja.
 
Najboljim polaznikom proglašen je samostalni inspektor Darko Davidović, a ceremonija je bila i prilika za uručivanje zahvalnica instruktorima koji su nesebičnim angažmanom i visokim profesionalizmom doprinijeli kvalitetu uspješno realizirane obuke.
 
Riječ je o obuci koja je spojena s kursom za vojne eksperte u misijama UN-a (vojni posmatrači) kako bi se već tokom predmisione obuke primijenio UN integrisani koncept u čijem je fokusu nužnost međusobne saradnje i koordinacije policijske, vojne i civilne, te drugih komponenti u stvarnom misijskom kontekstu.
 
Cilj ovako osmišljene obuke jeste priprema polaznika za sudjelovanje u integriranim/multidimenzionalnim mirovnim operacijama UN-a, kako bi što efikasnije realizirali zadatke i ciljeve, sadržane u rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti.  
 
Kako su novinarima nakon završetka ceremonije kazale šefica Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva sigurnosti BiH Ankica Tomić i direktorica kursa starija vodnica prve klase Nura Mulavdić,  radi se o osmom po redu kursu za UN policiju, koji je organiziran u PSOTC-u, te akreditiran i integriran s kursom za vojne eksperte u misijama UN-a.
 
Od 2012. godine u PSOTC-u je educirano ukupno 247 polaznika - policijskih i državnih službenika, kao 51 polaznik iz deset različitih zemalja, prema utvrđenom programu obuke i uz aktivno sudjelovanje međunarodnih instruktora.
 
Inače, policijski službenici iz BiH su sudjelovali u brojnim UN-ovim misijama od Haitija, Istočnog Timora i Liberije do Južnog Sudana i Kipra, a trenutno ih je u mirovnim misijama UN-a angažirano 39, od kojih devet žena.
 
Kako je najavljeno, od naredne godine bit će aktuelna obuka za sudjelovanje policijskih službenika i predstavnika OSBiH u misijama Evropske unije (operacije upravljanja krizama). 

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo