11°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

11.10.2018 / 18:00 Politika - Opći izbori u BiH

Magazinović: Biće posla za Tužilaštvo oko izbora člana Predsjedništva BiH

Magazinović: Biće posla za Tužilaštvo oko izbora člana Predsjedništva BiH
Saša Magazinović / Vijesti.ba
Kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, gdje je razlika 15.000 glasova, biće tu posla za Tužilaštvo BiH, ali pričekajmo, rekao je za BHRT Saša Magazinović iz SDP BiH.

Saša Magazinović rekao je kako SDP nije izlazio sa preuranjenim rezultatima, jer nisu htjeli da objavljuju neprovjerene brojeve, pošto i danas  “imate skandale”.

    “Prije dva dana izašli smo sa zahtjevom za ponovno brojanje listića. Žao mi je da BiH kao europska država u 21 vijeku prolazi kroz ovo sve, da imamo 100.000 nevažećih listića, a razlika između predsjedničkih kandidata za izbor člana Predsjedništva iz reda biošnjačkog naroda  je 15.000 glasova”, kaže Magazinović.

Prema jutrošnjim podacima CIK-a, Šefik Džaferović (SDA) ima 204.359 glasova, a Denis Bećirović (SDP) -188.582.

Kada je riječ o ponovnom brojanju glasova, Magazinović kaže kako Izborni zakon omogućava i tačno je propisano u kojem vremenskom intervalu se to može uraditi.

    “Biće tu posla za Tužilaštvo, posebno kada je u pitanju trka za bošnjačkog člana Predsjedništva.I danas ne vjerujem da je Džaferović pobijedio, jer ni u SDA nema podršku, rekao je Magazinović.

Magazinović je rekao i da su sami posmatrači sa biračkih mjesta javljali da je određeni broj listića proglašen nevažećim i da su dopisivani.

    “Dopustite da se to prebroji ponovo, mi ćemo iscrpiti pravne mogućnosti koje su pred nama. Da je ogromna razlika između kandidata, ne bismo reagovali,ali razlika je veoma mala, a veliki broj nepravilnosti”, rekao je Magazinović.

Dodao je kako bi bilo logično da se ponove izbori za člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o izbornom rezultatu SDP BiH, Magazinović je rekao kako je SDP druga stranka u Federaciji BiH, te da od dosadašnja tri imaju pet zastupnika u Parlamentu:

    “Postizborna logika je da se razgovara o koaliranju. Unutar SDP postoje nove procedure. Već sada činimo napor i razgovaramo s političkim strankam,kako bi se vlast formirala bez SDA. Mislimo da je to moguće u Sarajevu, gdje su građani dali 10 glasova SDA- u i 25 ostalim strankama i mislim da će Kanton Sarajevo dobiti novu vladu”, rekao jer Magazinović i dodao kako je ipak potrebno pričekati konačne rezultate.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo