Sarajevo -2 °C Četvrtak 13.12.


11.10.2018. / 16:31h Politika - Opći izbori u BiH

SBiH će podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića

SBiH će podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića
Stranka za Bosnu i Hercegovinu upozorava da je odvijanje izbornog procesa u BiH narušeno, te dovedena u pitanje njegova ozbiljnost i regularnost.

Sama imenovanja biračkih odbora, odnosno promjene i imenovanja pojedinih članova od strane općinskih izbornih komisija uoči i na  dan izbora, zatim veliki pokazatelji grešaka nakon unošenja podataka u aplikaciju, zbog čega se ponovo broje glasovi i oko pola miliona nevažećih glasačkih listića ukazuju na    sistemske neregularnosti. 
 
Stranka za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na dosad  evidentirane nepravilnosti i kršenja pravila u vezi sa odvijanjem izbornog procesa, poziva nadležne institucije gonjenja da se uključe u identifikovanje počinilaca.
 
Stranka za Bosnu i Hercegovinu će u skladu sa Izbornim zakonom BiH, nakon što Centralna izborna komisija BiH  objavi utvrđene  izborne rezultate, podnijeti zahtjev  za ponovno brojanje glasačkih listića, te apeluje da se kao i pri procesima u prethodnim izbornim periodima utvrde i otklone  neregularnosti prije objave konačnih izbornih rezultata za Opće izbore 2018.godine.

 

(Vijesti.ba)