20°C
Mostar 26°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

11.10.2018 / 15:53 Politika - Izbori u BiH pokradeni

Ahmetović: Tražimo ponovno brojanje glasačkih listića

Ahmetović: Tražimo ponovno brojanje glasačkih listića
Sadik Ahmetović / Vijesti.ba
Potpredsjednik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović istakao je da su izbori u BiH pokradeni i traži ponovno brojanje listića. Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Imamo sve razloge da vjerujemo da su izbori u BiH pokradeni i tražimo ponovno brojanje glasačkih listića. Problemi su se pojavili i prije izbora, kada se "slučajno" pojavio višak listića, pa je CIK BiH prebacio odgovornost na štampariju, a štamparija na CiK BiH. Isti problem se pojavio i na sam dan izbora, jer je u Banja Luci, ali i drugim opštinama u RS bio "višak" listića za člana Predsjedništva BiH i predsjednika/ potpredsjednika Republike Srpske.

Dok svi svjetski mediji bruje o neregularnosti izbora, Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH potvrđuje da je pola miliona glasačkih listića nevažećih, ali  ne zna kako da objasni ovaj fenomen "praznih glasačkih listića".

Petrić je odmah trebao da riješi aferu sa štamparijom "Atlantis" iz Banja Luke, da se ne bi pojavljivale ove sumnje koje sada imamo, a to je da su izbori pokradeni i da su iz glasačkih kutija izvađeni popunjeni glasački listići, a ubačeni prazni, naravno u korist izbornih pobjednika.

I dijaspora iz Republike Srpske pokrenula je online peticiju u kojoj tvrde da su posmatrači udaljeni sa birališta, te da su pri prebrojavanju ostali samo predstavnici vladajuće stranke.

Posebno problematične regije su Bijeljina, Zvornik i još par opština iz Istočne Bosne iz kojih nikakvi izvještaji nisu stizali do ponoći.

Još uvijek primamo i žalbe građana Federacije BiH. Ovo je takva anarhija, bezvlašće i kolaps demokratije da je najmanje šta možemo tražiti za sada- ponovno brojanje glasova, a vjerovatno i poništavanje izbora.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo