Sarajevo -4 °C Ponedjeljak 18.02.


11.10.2018. / 14:34h BiH - Sud BIH

Potvrđena optužnica Novaku Stjepanoviću za ratni zločini

Potvrđena optužnica Novaku Stjepanoviću za ratni zločini
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Novak Stjepanović tereti da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva:

Optužnica tereti optuženog da je za vrijeme neposredne ratne opasnosti na teritoriji općine Srebrenice i Bratunca i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Vojske Republike Srpske (VRS), u svojstvu vojnika VRS, jedinice Vojna pošta VP-7042 Bratunac, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, postupajući suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12.08.1949. godine, učestvovao u silovanju civila bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica je optuženom Novaku Stjepanoviću uručena putem međunarodne pravne pomoći, zbog toga što mu je prebivalište van Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!