24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

10.10.2018 / 13:38 Ljepota i Zdravlje - Obilježavanje Svjetskog dana

Investicija u mentalno zdravlje posebno mladih, investicija je u razvoj države

Investicija u mentalno zdravlje posebno mladih, investicija je u razvoj države
Foto: FENA - Vijesti.ba
Federalno ministarstvo zdravstva u suradnji s Projektom mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. oktobar) sloganom 'Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja'.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez podsjetio je na konferenciji za medije da je zdravstveni sistem uspostavio mrežu centara za mentalno zdravlje koji, između ostalog, kroz savjetovanje, terapije ili druge vidove podrške mogu pružiti podršku djeci, adolescentima i njihovim obiteljima, a sve s ciljem bolje prilagodbe modernim vremenima i izazovima koje sa sobom nosi okruženje.
 
- Mladi danas žive u drugom svijetu, u odnosu na njihove roditelje. Tranzicija i promjene nisu dale dovoljno vremena za prilagodbu na novo okruženje tako da mnoge stvari koje bi im trebale biti pomoć i podrška u svakodnevnom životu mogu predstavljati faktor rizika za mentalno zdravlje - kazao je Čerkez. To se, kaže, možda najbolje ogleda u razvoju digitalne tehnologije i upotrebe interneta, pa osim što predstavljaju podršku u radu tehnologije mogu biti i izvor stresa, ponekad i ovisnost.
 
Direktorica za suradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer istakla je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima koji su postignuti na Projektu mentalnog zdravlja.
 
- Uvjerena sam da je investicija u mentalno zdravlje stanovništva posebno mladih ljudi, investicija u razvoj države. Upravo iz tog razloga, Švicarska već osam godina podržava unapređenje usluga zaštite mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini - navela je Datwyler Scheuer.
 
Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić kaže da će se Projekt mentalnog zdravlja u narednom periodu fokusirati na mentalno zdravlje mladih kroz nekoliko projektnih aktivnosti namijenjenih toj populacionoj grupi.
 
Ističe da aktivnosti uključuju dodatnu edukaciju osoblja iz centara za mentalno zdravlje iz oblasti dječije i adolescentne psihijatrije, postdiplomske studije iz oblasti dječije i adolescentne psihoterapije te provođenje preventivnih programa namijenjenih mladima.
 
U okviru programa obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, prikazan je film o mentalnom zdravlju mladih "F41 i ja", u režiji Studentskog kluba IPI Akademija Tuzla. 
 
Događaj je počeo simboličnom šetnjom, a Ilidžom su jutros šetali mladi ljudi, predstavnici zdravstvenog sektora, udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja te javnog i nevladinog sektora. Večeras će biti izvedena predstava "lza zatvorenih vrata", u izvedbi Dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo. Fokusira se na aktualne probleme današnjice, posebno među adolescentima (anoreksija, bulimija, anksioznost, depresija).
 
Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
 
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije polovina svih mentalnih bolesti počinje u tinejdžerskoj dobi, ali većina slučajeva ne bude na vrijeme otkrivena i tretirana. Posljedice neotkrivenih i netretiranih adolescentnih mentalnih zdravstvenih problema protežu se u zrelost, što ugrožava fizičko i mentalno zdravlje, ograničava mogućnosti da vode ispunjen život.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo