15°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

10.10.2018 / 13:04 Ljepota i Zdravlje - Biljana Lakić

U RS-u lani 30.000 osoba zatražilo pomoć u ustanovama za mentalno zdravlje

U RS-u lani 30.000 osoba zatražilo pomoć u ustanovama za mentalno zdravlje
Ilustracija / Vijesti.ba
U Republici Srpskoj je u prošloj godini oko 30.000 osoba tražilo pomoć u ustanovama za mentalno zdravlje, a oko 500 adolescenata je bilo bolnički tretirano – potvrdila je danas entitetska koordinatorka za mentalno zdravlje Biljana Lakić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, čija je tema fokusirana na mentalno zdravlje mladih u svijetu koji se mijenja, Lakić je ukazala da je neophodno podići svijest o značaju mentalnog zdravlja, ali i da se smanji stigma i diskiminacija koja prati mentalne poremećaje.
 
-Ambijent u kojem ljudi žive najviše utiče na mentalno zdravlje. Enormno se povećao broj izbjeglica, raseljih osoba u svijetu, mladih koji su izloženi elementarnim nepogodama, kriznim i ratnim situacijama, vršnjačkom nasilju, zlostavljanju. Moderne tehnologije su donijele dosta prednosti, ali mogu biti izvor dodatnog pritiska – ukazala je Lakić.
 
Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Milan Latinović također upozorava da je mlada populacija najosjetljivija, kada je u pitanju mentalno zdravlje.
 
-Mladi u savremenim brzim tokovima života su postavljeni pred mnoge izazove – ukazao je on i podsjetio na istraživanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koja su pokazala da je oko šest procenata mladih probalo psihoaktivne supstance i alkohol, što govori da se mora voditi računa o njihovom zdravlju.
 
Naglasio da je važno da se podrži destigmatizacija te podigne svijest građana kada su u pitanju osobe s mentalnim bolestima i poremećajima.
 
U Bosni i Hercegovini se provodi projekt unapređena mentalnog zdravlja, koji je podržala Vlada Švicarske, a direktorica ovog projekta Dženita Hrelja Hasečić je naglasila da je fokus na stručnoj i finansijskoj podršci aktivnosti koje provode entitetska ministarstva zdravlja.
 
Istakla da je novi pristup tretiranju problema mentalnog zdravlja na prevenciji, jer je poznato da se i depresija pojavljuje u ranoj životnoj dobi.
 
U RS je uspostavljeno 27 centara za zaštitu mentalnog zdravlja, a najavljeno je da će uskoro biti uspostavljeno pet regionalnih timova koji će se baviti dečijom psihijatrijom, koji će uz školske psihologe i pedagoge dati podršku mladim osobama.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo