18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

09.10.2018 / 21:42 Regija - Najava iz Skoplja

Makedonija naredne sedmice počinje pregovore za punopravno članstvo u NATO

Makedonija naredne sedmice počinje pregovore za punopravno članstvo u NATO
Zoran Zaev / Vijesti.ba
Makedonija će naredne sedmice u Briselu početi pregovore za punopravno članstvo u NATO, najavila je danas Vlada u Skoplju.

Vlada je saopštila da je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o elementima za pristupne pregovore o članstvu u NATO, kojima Makedonija treba da se priključi 18. i 19. oktobra u Briselu.

Usvojena je i informacija o formiranju radnog komiteta za integraciju Makedonije u NATO, čiji su članovi zaduženi da sprovedu predstojeće pristupne pregovore, prenose mediji.

Makedonija je 25. jula formalno počela pristupne pregovore o prijemu u NATO, budući da je poziv za to dobila 12. jula na samitu Alijanse u Briselu.

Članstvo Makedonije u NATO uslovljeno je potpunom primjenom sporazuma Skoplja i Atine o rješavanju međudržavnog spora, kojim je, između ostalog, predviđeno da budući naziv države bude "Republika Sjeverna Makedonija".

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izvještaj u kojem se insistira na jakoj posvećenosti Makedonije potpunom sprovođenju Sporazuma iz Pržina i primjeni plana hitnih i prioritetnih reformi.

Evropski poslanici ohrabrili su vlasti u Skoplju da učine sve što je potrebno da se ispoštuje sporazum sa Grčkom o promjeni naziva države, što bi Makedoniji otvorilo vrata za početak pregovora o pristupanju EU i NATO, nakon referenduma o promjeni naziva u "Republika Sjeverna Makedonija".

Referendum u Makedoniji čije je pitanje glasilo "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?", nije uspio zbog nedovoljne izlaznosti birača.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo