18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

08.10.2018 / 13:53 Politika - Milorad Dodik

Na nivou BiH želimo zajednički blok sa svim srpskim strankama

Na nivou BiH želimo zajednički blok sa svim srpskim strankama
Foto: Vijesti.ba
Mladen Ivanić izgubio je u trci za člana Predsjedništva BiH jer se na pravi način nije zalagao za RS. On to mora da prizna, poručio je danas predsjednik RS Milorad Dodik, koji će u narednom mandatu biti član Predsjedništva BiH iz RS.

Prema Dodikovim riječima, ankete koje je SNSD provodio prije izbora, a koje su govorile o tome da će nad Mladenom Ivanićem imati 12 posto prednosti, pokazale su se tačnim.
 
"Nemam ja šta da govorim o Ivaniću, on bi mogao sam o sebi da govori. Ponosan sam na birače i na svoju partiju", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.
 
Dodik je istakao kako je vladajuća koalicija u RS napravila dobar rezultat, poručivši da je vodeća stranka na čijem je čelu - SNSD.

Novinare ja zanimalo Dodikovo mišljenje iz koje će stranke biti premijer RS-a i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Imamo namjeru kao partija da istrajemo na tome da na mjestu predsjednika Vlade RS-a, naravno, bude čovjek iz SNSD-a, i mi vjerujemo da će tako i biti", kazao je Dodik, te poručio kako će u narednom periodu razgovarati sa koalicionim partnerima o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Kada je u pitanju vlast na nivou BiH, Dodik je naveo da SNSD želi da napravi zajednički blok sa svim srpskim strankama i da ima 10 sigurnih glasova u Parlamentu.

"Pozvaćemo i ove iz opozicije, ukoliko oni budu željeli na taj način da rade i sarađuju s nama. Mi ćemo pokušati onda da kreiramo neke stvari u tom pogledu", rekao je Dodik.

Najavio je da će već danas formirati tim koji će se baviti Poslovnikom Predsjedništva BiH.

"Želim da se on promijeni u dijelu koji se odnosi na srpskog čana Predsjedništva, da u njega bude uvedeno obavezno isticanje zastave RS-a na svakom mjestu gdje se ja nalazim. To će biti moj apsolutni uslov da uđem u zgradu Predsjedništva. Ukoliko ne bude zastave RS-a, ja ne vidim razloga da se tamo pojavim", kazao je Dodik.

Navodi kako nema ništa protiv ni da Željko Komšić stavi svoju hrvatsku zastavu, ali da sigurno neće dozvoliti da tamo ne bude zastave RS-a.

Potom je uslijedilo novinarsko pitanje da li očekuje da će u Vijeću ministara BiH sarađivati sa SDA-om i HDZ-om i kako bi ta saradnja mogla izgledati.

"Ja sam sinoć o tome govorio. Znači, greška je bila, i vidljiva je u RS-u, mada je to nama, vjerujem, pomoglo i na lokalnim i ovim izborima, što je opozicija u RS-a uvučena u zajedničke institucije. Ako neko želi neku stabilnost i mogućnost bilo kakvog dogovora, bar na nekim važnim ekonomskim pitanjima, onda vlast sa zajedničkog nivoa mora da korespondira i da bude izvučena iz entitetskog nivoa", poručuje Dodik.

Naglašava da bi oni koji su dobili većinu u svom narodu trebali da uđu u Vijeće ministara i „da se na taj način osjećamo, da ne kažem odgovornijim nego inače za poslove koje tamo budemo radili“.

"Ovako, šta smo imali od ovih koji će ponovo promijeniti ime? Šta smo imali od njih iz RS-a? Imali smo to da su se samo usmjerili na RS i onemogućavali RS četiri godine. I naravno da RS nije mogla da prihvati bilo kakav dogovor koji se tamo kreirao na njenu štetu", ističe Dodik.

Kada je u pitanju HDZ, naglašava kako će s njim SNSD nastaviti stranačku saradnju.

"Ne vidim razloga zašto on ne bi mogao da bude dio strukture Vijeća ministara i rukovodstva Parlamenta, pošto je većinska partija kod hrvatskog naroda i apsolutni je pobjednik izbora kod Hrvata", dodaje Dodik.

Napominje SNSD sada ima sjajnu priliku da se revanšira SDA-u, jer je sa sobom uzeo SDS i PDP.

"Ali, sad imamo podijeljena osjećanja. Mislim da nam je na neki način i učinio. Pokazalo se koliki su i kakvi su izdajnici ovi iz SDS-a i PDP-a. Na neki čudan način je pomogao tu vrstu priče. Prema tome, ako SDP bude većinski kod Bošnjaka, bit će SDP, ako bude SDA, ja nemam ništa protiv da bude SDA. Ja to ne mogu da biram, niti želim, niti sugerišem. Ništa me ne zanima. Nama je važno da imamo našu čvrstu politiku koja će tamo biti vođena", kazao je Dodik.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo