15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

07.10.2018 / 09:29 Regija - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća

Pupovac: Nikad više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život

Pupovac: Nikad više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život
Milorad Pupovac / Vijesti.ba
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da srpski predstavnici u Hrvatskoj do sada nisu imali više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život.

Pupovac smatra da je nedavni napad na njega, kada je pogođen hranom iz jednog kafića u blizini zagrebačke pijace Dolac, etnički motivisan i da se za to godinama stvara klima u Hrvatskoj.

"Ako se suočavate sa nazivima četnik, sa pozivima na ubistvo, na rješavanje stvari metkom, sa pljuvanjem na ulici, sa ponavljanjem pozdrava `Za dom spremni`, onda su to poruke manje utemeljene na političkoj, a više na etničkoj osnovi", rekao je Pupovac za "Politiku".

On je naveo da su to predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i njegovi nadležni ministri prepoznali kao stvar koja nije bezazlena, te da ga je premijer zvao poslije napada i javno osudio ono što se desilo za razliku od hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović.

"Ovu vrstu bezobzirnog napada do sada nismo imali, ali ni više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život, na društvenim mrežama i forumima", rekao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, ne može neko ko je Srbin kritički govoriti o Hrvatskoj, jer je to odmah neprijateljstvo, prenosi Srna.

On smatra i da se teško mogu unaprijediti odnosi sa Srbijom ako se pogorša ili ne unapređuje odnos prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Pupovac je naveo da iza optužbi da su on i SDSS radili na tome da se ne procesuiraju ratni zločini Srba u Vukovaru "stoje politički i nepolitički krugovi koji žele da Srbi ne participiraju u vlasti, da nemaju mira u sredinama u kojima žive".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo