24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

24.09.2018 / 16:42 BiH - Mujo Hadžiomerović za Vijesti.ba

Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka

Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka
Foto: RSE - Vijesti.ba
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo je kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa zaključcima o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Podsjetimo, radi se o zaključcima koje je, uz protivljenje Bošnjaka, NSRS usvojila 14. avgusta 2018. godine, a kojima je, između ostalog, odbačen pomenuti Izvještaj, te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na području Srebrenice.
 
"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci NSRS ne sadrže opšte norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi NSRS", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.
 
Dodaje se da je Vijeće utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.
 
U izjavi za Vijesti.ba, šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović navodi kako se uopšte ne radi o bilo kakvim neobavezujućim zaključcima, kako je to u svom obrazloženju naveo Ustavni sud RS.
 
- Radi se o zaključcima koje je izglasala NSRS, i koji po svojoj prirodi i sadržaju kao akt zakonodavnog organa imaju ozbiljne implikacije na bošnjački narod, jer se direktno negira njegovo historijsko postojanje i identitet, ali i genocid, čije su razmjere navedene u Izvještaju - dodaje Hadžiomerović.
 
Ističe kako će Klub Bošnjaka u daljem postupku koristiti sva raspoloživa pravna sredstva i ići prema Ustavnom sudu BiH.
 
- Razmislit ćemo i o inicijativi na ustavnost i zakonitost pred istim sudom - dodaje Hadžiomerović.
 
Napominje kako mu je neshvatljivo da su narušene čak i neke poslovničke odredbe, jer Vlada RS uopšte nije ni čekala na mišljenje Kluba Bošnjaka, kada je na sjednici 18. avgusta van snage stavila Izvještaj Komisije o Srebrenici.
 
- Neshvatljivo je da se mogu tako ponašati i poigravati s osjećajima Bošnjaka i svim onim što se desilo u tom periodu 1995. godine - dodaje Hadžiomerović.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo