17°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

24.09.2018 / 09:52 Crna hronika - MUP RS

Izvještaji protiv 210 osoba zbog korupcije

Izvještaji protiv 210 osoba zbog korupcije
Ilustracija / Vijesti.ba
Broj krivičnih djela sa obilježjima korupcije u prvih osam mjeseci ove godine porastao je za 21,6 odsto u odnosi na isti period lani, potvrđeno je za "Nezavisne" iz MUP-a RS.

Kako su istakli, u periodu od januara do avgusta policijski službenici evidentirali su 278 krivičnih djela sa obilježjima korupcije, što je za 60 krivičnih djela više u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Pojasnili su da je otkrivanje korupcije rezultat rada policijskih službenika na terenu, kao i saradnje policije i građana koji su prijavljivali ova krivična djela.

Iz MUP-a dodaju da je nadležnim tužilaštvima do sada podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 210 osoba zbog postojanja sumnje da su počinile krivična djela sa obilježjima korupcije.

"Najbrojnija krivična djela bila su: zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja (106), nesavjestan rad u službi (39), pronevjera (37), falsifikovanje ili uništavanje službene isprave (32) i poslovne prevare (21)", navode iz MUP-a RS.

Ističu da građani mogu putem aplikacije "Prijavi korupciju APK" prijaviti sva saznanja i sumnje o korupciji.

Podsjećamo da je ova aplikacija za prijavu sumnji na korupciju (APK) kreirana 2014. godine kao instrument koji će pojednostaviti građanima način prijave sumnje na korupciju, ali i na druga krivična djela.

Aplikacija se nalazi na internet stranici Vlade RS, svih ministarstava, kao i na stranici Republičke uprave za inspekcijske poslove.

"Građanin ne mora nužno da prijavi korupciju, jer putem ove aplikacije može prijaviti i svaku drugu zloupotrebu ovlaštenja od strane službenika", navode iz MUP-a RS.

Kako bi olakšali građanima, osmišljeno je da prijava može biti anonimna.

Napominju da je aplikacija osmišljena na nivou Vlade RS u okviru Strategije za borbu protiv korupcije.

"Nakon prijave građanin dobija kod na osnovu kojeg pristupa aplikaciji, prati ishod svoje prijave, odnosno dobija povratnu informaciju o ishodu svoje prijave", objašnjavaju iz MUP-a RS.

Najbrojnija krivična djela (za osam mjeseci):

    Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja (106),
    Nesavjestan rad u službi (39),
    Pronevjera (37),
    Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave (32)
    Poslovne prevare (21)

 

(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo