24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

23.09.2018 / 22:00 Politika - Tema predizborne kampanje

Čovićevi pomagači u Sarajevu – Komšića neće izdati grad kojeg je branio

Čovićevi pomagači u Sarajevu – Komšića neće izdati grad kojeg je branio
Foto: Vijesti.ba
Nema više nikakve sumnje u to da Dragan Čović u borbi sa Željkom Komšićem ima svoje pomagače u Sarajevu. Da stvar bude gora oni se nalaze u lijevo – građanskim strankama. Jedni su svjesni pomagači Čovića, a drugi nesvjesni. Međutim, posljedice su iste.

I jedni i drugi pokušavaju da izjednače Čovića i Komšića. Pokušava se reći da je sa stanovišta interesa države potpuno nebitno hoće li je zastupati onaj ko veliča presuđene ratne zločince i ne misli to prestati i onaj koji je jedini čovjek među predsjedničkim kandidatima koji je puškom branio ovu državu, dok su neki, pa i među kandidatima, biježali od te obaveze.

Ide se toliko daleko, da se iz pojedinih krugova lasnira teza o Komšiću kao nacionalisti. Tvrditi to, zapravo je isto kao tvrditi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine kriva za agresiju. Kao da nije problem u Čovićevom i HDZ-ovom nacionalizmu nego u Komšiću koji ga „generiše“ . Da nije Komšića, navodno ne bi  bilo Čovićevog nacionalizma. Promotori tih teza potcijenjuju inteligeciju građana. Oni ih zapravo žele uvjeriti u to da su sukobi na ovim prostorima počeli zato što je neko ubio srpskog svata, pa su četnici da bi uspostavili ravnotežu morali pobiti deset hiljada ljudi u Sarajevu. Neko će sutra izaći i reći da su svi oni koji su pobijeni u ovom gradu generisali ludilo onih koji su ih ubijali sa brda. Ustvari, neko je to već kazao. Da li je svjestan izrečenog ili ne, potpuno je svejedno, posljedice su iste.

I dok Komšića napadaju iz Hrvatske i iz Srbije, počev od Vućiča preko političkog vrha Republike Hrvatske, njihovih medija, i njihovih namjesnika u Bosni i Hercegovini oličenih u Čoviću i Dodiku, toj hajci pridružuju se i pojedini politički krugovi iz građanskih stranaka u Sarajevu. Neko bi to mogao nazvati izdajom države, jer nije Komšić koji se suprostavlja Čoviću i Dodiku njih označio za političkog neprijatelja, nego su oni uvidjevši da im je politička konkurencija, bez ikakvog opreza prihvatili sve one teze protiv Komšića koje upućuju politički neprijatelji države. Oni su te teze prihvatili kao svoje i uokolo ih šire kao istinu. Da li će ta srbijanska „istina“ biti prihvaćena, to će se uskoro znati. Komšić nije izdao Sarajevo, neće valjda ni Sarajevo izdati njega.

Sa druge strane, iako se načelno nazivaju građanskim strankama, pojedine građanske stranke još uvijek ne mogu da se odluče i izjasne jesu li građansku državu BiH ili za Čovićevu politiku apartehejda.

Komšić bez ikakve rezerve zastupa građanski princip, jedan čovjek jedan glas, a njegovi napadači iz Sarajeva još uvijek ne znaju za što su, te stvaraju neduomice kod građana koji zaslužuju da znaju šta oni zapravo zastupaju.. Da li se zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu na principu jedan čovjek jedan glas, ili su za nekakav kompromis sa HDZ-ovom etničkom politikom, koja se saberi oduzmi zasniva na aparthjedu. Jasno da princip jedan čovjek jedan glas nije moguće uspostaviti koliko sutra, te da se za njega tek treba izboriti, međutim građani imaju pravo znati, gdje je ko i na čijoj strani, da li na strani građanske BiH ili na strani vizija HDZ-a i SNSD-a.


Piše: Nihad Hebibović


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo