24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

23.09.2018 / 10:55 BiH - Poruka iz ZZO-a

Ljekari u KS moraju voditi računa o pravilnom utvrđivanju količine propisanog lijeka

Ljekari u KS moraju voditi računa o pravilnom utvrđivanju količine propisanog lijeka
Ilustracija / Vijesti.ba
Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS danas je saopćeno da su ljekari propisivači dužni, a što se vidi iz odredbi Odluke o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova Kantona Sarajevo koju je donijela Vlada KS, voditi računa o pravilnom utvrđivanju količine propisanog lijeka, a prema dnevnoj dozi pacijenta, kako osiguranici ne bi dolazili u situaciju da ostanu bez terapije za period za koji im je neophodna.

Podsjećaju da je "Odlukom o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova Kantona Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo broj: 27/16, 46/16 i 36/17), koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva zdravstva KS, u članu XVIII

"Propisivanje količine lijeka i oznake na receptu" u stavu 14. propisano da se prilikom propisivanja tromjesečne terapije osiguranoj osobi treba propisati količina lijeka dovoljna za 90 dana upotrebe, vodeći računa o pakovanju lijeka koji se propisuje, što znači i mogućnost manjeg broja recepata od tri i različitu količinu kutija lijeka po jednom receptu, dok je u stavu 15. propisano da će u slučaju da je pacijentu propisana veća količina lijeka od potrebne, Zavod uvesti mjeru privremenog obustavljanja propisivanja i/ili izdavanja lijeka koja će trajati sve dok dobijena količina lijeka ne bude dovoljna prema propisanom doziranju.

S obzirom na prethodno navedeno, a imajući u vidu da se radi o osjetljivoj populaciji osiguranika, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uz puno razumijevanje za navedenu kategoriju osiguranika, kontinuirano poduzima sve neophodne aktivnosti kako bi osiguranicima Kantona Sarajevo omogućili optimalno korištenje zdravstvene zaštite, saopćeno je iz te institucije.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo