21°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

22.09.2018 / 23:26 Politika - Skup u Goraždu

Komšić: HDZ je u Sarajevu pronašao sagovornike za obnovu "Herceg Bosne" i disoluciju BiH

Komšić: HDZ je u Sarajevu pronašao sagovornike za obnovu "Herceg Bosne" i disoluciju BiH
Željko Komšić / Vijesti.ba
Ja nisam mogao pobijeći od ove kandidature. Ona nije samo moj, i izbor nas da se to desi, to je izbor trenutka što mi registrovali još 2015.godine, na što smo upozoravali da će se desiti, i desilo se", kazao je na skupu u Goradžu predsjednik DF-a Željko Komšić.

Komšić je kazao da je ta odluka proizvod spleta okolnosti i njegove odlučnosti da ne smije šutiti, i da ne smije pustiti da stvari idu svojim tokom.

"Ne smijem se izmaći i govoriti kao što neki govore, ne bih da se svađam, ja sam cvijeće, ja bih ovo, ja bih ono, ali eto samo nemojte da se svađamo sa njima. Međutim, postoje trenuci u životu kad moraš ući u tu svađu i tu borbu", rekao je predsjednik DF-a.

"Sve nam je i 2015. ličilo da će se ići ka ovakvoj situaciji. Tada smo našim koalicionim partnerima govorili, nemojte to raditi, nemojte davati materijalnu, ekonomsku, finansijsku i svaku drugu osnovu Herceg Bosni, jer ako to uradite sljedeće što vam stiže, jeste ogromna politička faktura, a ona će se svesti na treći entitet, obnovu Herceg Bosne, četvrti entitet konfederaciju, u suštini je to isto, svest će se na te zahtjeve koje će HDZ ispostaviti u Sarajevu, i reći vrijeme je da to ozakonimo i potvrdimo kao naš način življenja u BiH", rekao je Komšić.

Dodao je da to u suštini znači, da ova zemlja, kada se na to pristane, svakog trenutka može otići dođavola.

"To znači da ste dali osnov za sutrašnju secesiju. Ali to neće ići, nedamo. Ne znam jesu li oni potcijenili inteligenciju svih nas, misle li da smo se umorili, jesu li iskupili dovoljno sagovornika za tu ideju čak i u Sarajevu, pa su procijenili da je sad pravi trenutak da se krene u to. Sve ono što se pokušavalo sa izborim zakonom nakon odluke Ustavnog suda jeste bio pokušaj da se kroz te izmjene izbornog zakona to realizira", kazao je Komšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo