Sarajevo 0 °C Nedjelja 16.12.


22.09.2018. / 23:24h Kultura - Završeni književni susreti "Cum grano salis"

Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman

Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade
U Narodnom pozorištu Tuzla večeras su završeni 18. književni susreti "Cum grano salis". Semezdin Mehmedinović, autor romana "Me'med, crvena bandana i pahuljica" dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, i Hrvatske u 2017. godini. Ono što ovaj roman odvaja od drugih je neposrednost iskaza, njegova ljepota ,jednostavan i uvjerljiv stil pisanja.

U konkurenciji je bilo pet romana, a odluku je donio žiri u sastavu Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikoladis, i Branko Čegez. Kako je ranije objavljeno u uži izbor za nagradu "Meša Selimović" bili su nominovani romani: "Me'med, crvena bandana, i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Crvena voda" Jurice Pavičića, "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala, i "Calypso" Ognjena Spahića.

- Nekoliko godna sam dolazio ovdje i bio član žirija, ali večeras sam sretan jer sam i sam dobitnik ove nagrade. Pišem samo onda kad mi se dogode važne stvari. Knjiga govori o nekoliko ličnih tragedija, ona je napisana iz uvjerenja da se bavi temom koja se tiče i drugih ljudi, tema je zaista univerzalna. Ova nagrada za mene predstavlja veliku sadisfakciju. Smatram da je ova nagrada veoma zdrava za književnost, to je jedna velika osobina ove nagrade, a druga se odnosi na ime autora "Meša Selimović". Razlike između njegovog i mog rukopisa su velike, ali na neki način moram kazati da je Meša Selmović uticao na mene kao na autora - kazao je Semezdin Mehmedinović, dobitnik Nagrade Meša Selimović.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!