19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

22.09.2018 / 17:28 BiH - Nerzuk Ćurak

Rusija nas vidi kao poligon za geopolitičku utakmicu sa Zapadom

Rusija nas vidi kao poligon za geopolitičku utakmicu sa Zapadom
Nerzuk Ćurak / Vijesti.ba
Profesor geopolitike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak važnim smatra to da je BiH odjednom postala stjecište geostrateških interesa.

On je za VOA govorio uoči posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, te rekao kako ne vidi logiku da će podržati bilo koju političku opciju u kampanji pred oktobarske Opšte izbore.

- Ministar (Crnadak) je iz političke opcije kojoj ne pripada Milorad Dodik kod koga on ide u Banja Luku, već to implicira da on posjećuje, barem kadaje u pitanju politička scena Republike Srpske dvije suprotstavljene strane”, obrazlaže Ćurak. „Tako da ta ideja o o uticanju na izbore u smislu davanja preferencije jednoj političkoj opciji čisto loigčki ne može da stoji, kaže Ćurak.

Ćurak kaže da ne misli da se time Rusija rukovodi kada se organiziraju posjete. Smatra da je BiH „najbolji poligon da se velike sile naprosto međusobno iskušavaju, geopolitički pozicioniraju radi nekih sasvim drugih razloga”.

​Govoreći o poziciji Rusije u BiH, Ćurak navodi da je Zapad bio apsolutno dominirajući u BiH do prije dvije godine. Ali, kako kaže, Rusija je iskoristila tektonske poremećaje u političkoj strukturi Zapada.

„Rast neokonzervativne, ksenofobne desnice, pobjedu recimo Trumpa, trijumf raznih rigidnih desničara u Evropi. Na kraju krajeva, Rusija je i potpomogala te procese”, navodi Ćurak.

Ćurak opisuje BiH kao zemlju podijeljenog unutrašnjeg suvereniteta, a što pogoduje Rusiji da se snažno pozicionira bez obzira na suprotsavljanje pojedinih političkih aktera.

- Na način da baš odatle krene jedna vrsta geopolitičke utakmice sa Zapadom, sa jednim, kako bi rekao, izraženim ruskim interesom, ne toliko za BiH već da se u srcu Balkana demonstrira neka vrsta ruske moći u odmjeravanju sa Zapadom”, kaže Ćurak, te pojašnjava da u prilog Rusiji ide politička i kulturna podrška u Srbiji, kao i Republici Srpskoj.

Ćurak navodi da se ne može reći da je pozicija BiH pozitivna, ali se ne može reći ni da je dramatično negativna.

„Bilo bi dobro da BiH iskaže jedan vanjskopolitički suverenitet i da negdje stvori uvjete da u budućnosti Sarajevo bude glavni akter razgovora sa Ruskom Federacijom, a ne neki niži dio strukture, dakle kao što je entitet”, kaže Ćurak.

Potrebno je da BiH što prije postane dio euroatlantskih struktura i da se odnosi sa Rusijim podignu na viši nivo, zaključuje Ćurak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo