22°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

22.09.2018 / 17:10 Regija - "Prilično usamljen"

DW: Svi protiv Thacija

DW: Svi protiv Thacija
Hashim Thaci / Vijesti.ba
Predsjednik Kosova Hašim Tači nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmjenu teritorija sa Srbijom, prenose mediji na njemačkom. Protiv Tačijeve ideje su svi bitniji političari, nevladin sektor i mediji.

"On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsjednik Hašim Tači u jednom otvorenom pismu osnažio ideju o razmjeni teritorija sa Srbijom, po ko zna koji put su se tome usprotivili političari vlasti i opozicije", piše bečki list Standard. „Lider stranke Samoopredjeljenje Aljbin Kurti najavio je demonstracije u Prištini za 29. septembar, a premijer Ramuš Haradinaj je ponovio da se sa promjenama mogu ponoviti tragedije prošlosti."

Ideja, dodaje list, ne nailazi na podršku ni u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) čiji je Tači predsjednik. „I predsjednik parlamenta i potpredsjednik PDK Kadri Veselji je sasvim protiv. Jedan od rijetkih koji podržavaju plan je nekadašnji šef diplomatije Petrit Seljimi. Iz Srbije se o tome praktično ništa ne može čuti."

Njemački javni radio Dojčlandfunk emitovao je dvadesetominutnu reportažu Norberta Mapes-Nidika, novinara koji se ubraja u najbolje poznavaoce Balkana na njemačkom govornom području. On je razgovarao i sa Kadrijem Veseljijem koji je rekao: „Neće biti podijele i istovremeno neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlaštenjima."

Radio prenosi riječi Fljorine Duli iz Inicijative za stabilnost Kosova koja potcrtava da Tači nema nikakvu podršku za svoje prijedloge, ni u narodu ni u parlamentu. „Svi znamo kako je Tači postao predsjednik. Tu su korišteni svi načini zastrašivanja i to ne samo kosovskih političara već i stranih diplomata, sve kako bi Tači bio na vlasti."

Tači nema podršku ni najvažnijeg lista u zemlji, dnevnika Koha Ditore. Agron Bajrami, glavni urednik tih novina, kaže: „Iskreno: ako se dogovorimo da Albanci sa juga Srbije pristupe Kosovu, a da Srbi sa sjevera Kosova budu u Srbiji – kako onda objasniti Albancima u Makedoniji da oni nemaju to pravo? Ili Bošnjacima u Sandžaku?"

U reportaži se dalje navodi da su posebno Austrijanci poput evropskog komesara Johanesa Hana i predsjednika Alksandera van der Belena, ohrabrivali ideju o razmjeni teritorija, baš kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. „EU to izričito dozvoljava! To protivrječi svakoj balkanskoj politici EU i Zapada u posljednjih 25 godina! To je okretanje u antievropskom smjeru", dodao je Bajrami za Dojčlandfunk.

(Vijesti.ba / DW)

Izdvajamo