15°C
Mostar 16°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

21.09.2018 / 22:56 Muzika i Film - Sarajevo

Otvoren Prvi međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC

Filmom "Izgubljeni ratnik" autora Sørena Steena Jespersena i Nasiba Faraha večeras je u sarajevskom kinu Cinema City otvoren Prvi međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival).

Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.
 
Generalni direktor Al Jazeere Balkans  Tarik Đođić na otvaranju je kazao je "da se večeras otvara jedno novo poglavlje i da će ovaj festival u godinama koje su pred nama postati lijepa i korisna tradicija".
 
- Od samog početka rada, a tome je već sedam, godina Al Jazeera Balkans veliku pažnju posvećuje produkciji dokumentarnog filma. To je uz vijesti najvažniji segment programa naše televizije. Trudimo se da  ostvarimo saradnju s produkcijskim kućama iz regiona i rezultat toga je veliki broj filmova koje smo proizveli i emitovali. Mislim da imamo pravo reći da smo u tome regionalni lider. Nadam se da će u budućnosti AJB DOC postati mjesto i platforma gdje se okupljaju ljudi iz svijeta dokumentarnog filma i predstavnici  tv kuća bez geografskog ograničenja. Želim da u neredna četiri dana gledaoci uživaju u dokumetarnim ostvarenjima  - kazao je Đođić.
 
Direktor Festivala Edhem Fočo naglasio je  da ovo logičan korak naprijed u nastojenjima Al Jazeera Balkans da osnaži regonalne autore. 
 
- Želimo da na festivalu prezentiramo sve to što oni kreiraju, koje su to teme koje njih inspirušu, ali i da domaćoj publici pokažemo šta je najbolje od najboljeg i to ne samo iz ovog dijela svijeta nego i globalno - kazao je Fočo. 
 
Iako se festival organizuje prvi put prijavljeno je čak 300 aplikacija iz 30 zemalja, a selektorska ekipa imala je težak posao da izabere 23 dokumetarna filma koja će biti prikazana u narednim danima. 
 
Prvi prikazani film na festivalu iz takmičarske selekcije - "Izgubljeni ratnik" je priča o Mohammedu, pokajniku i bivšem pripadniku Al-Shabaaba, kojeg je ta teroristička organizacija regrutovala kao mladića dok je živio u Engleskoj. 
 
Drugi film večeri bio je "Neoprošteno" reditelja Lars Feldballe-Petersena, kojim je  otvorena netakmičarska selekcija "Last Minute Cinema". Ovo ostvarenje traži odgovor na pitanje može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću. Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnosti? 
 
Uporedo s projekcijama, tokom festivala bit će održani trening i radionica za mlade autore dokumentarnih filmova iz regiona koji se bave istraživačkim novinarstvom.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo