Sarajevo -4 °C Srijeda 20.02.


21.09.2018. / 20:00h BiH - Poruke vještog diplomate

Dok mu je Dodik uručivao ordenje, Lavrov uručio poklone Ivaniću i Crnadku

Dok mu je Dodik uručivao ordenje, Lavrov uručio poklone Ivaniću i Crnadku
Sve su prilike da posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini nije prošla po željama i očekivanjima Milorada Dodika. Naime, prva adresa ruskog ministra bilo je Sarajevo i sastanci sa članovima Predsjedništva BIH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem te ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom.

Osim toga, Crnadak je za ruskog kolegu Lavrova priredio i poduži radni ručak u Istočnom Sarajevu, a tek poslije toga Lavrov je otišao za Banja Luku gdje ga je dočekala premijerka RS Željka Cvijanović. 
 
Ove činjenice, poput sastanaka i ručka sa Ivanićem i Crnadkom,  važne su u kontekstu pokušaja  vladajuće strukture u Republici Srpskoj da posjetu Lavorva iskorisiti i prezentuje kao podršku njihovoj opciji uoči predstojećih izbora.
 
Izuzetni diplomata Lavrov  vrlo vješto je izbjegao takav scenarij, i uz to ostavio jednu suptilnu poruku. Naime, dok je Dodik Lavrovu utrpavao ordenje, ruski diplomata donio je poklone Crnadku i Ivaniću.
 
Uz to, Lavrov se zahvalio ministru Crnadku na pozivu da posjeti BiH, čime je razriješena i dilema na čiji poziv je došao ruski šef diplomatije.
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još