14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.09.2018 / 14:22 Svijet - Ozbiljna izjava

Peking poručio Washingtonu: Povucite sankcije ili ćete snositi posljedice

Peking poručio Washingtonu: Povucite sankcije ili ćete snositi posljedice
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Kina je uputila Sjedinjenim Američkim Državama ozbiljnu izjavu zbog jučer uvedenih sankcija a zbog vojne saradnje sa Rusijom, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang.

- Kineska strana izražava svoju krajnju ogorčenost zbog navedenih akcija (novih sankcija)… Postupci američke strane su grubo narušili osnovne principe međunarodnih odnosa - rekao je on.

Peking poziva SAD da ispravi svoje greške i ukinu sankcije nametnute Kini zbog vojne saradnje sa Rusijom, jer će u protivnom američka strana morati da snosi posljedice, naglasio je Shuang, prenosi Sputnik.

Dodao je da sankcije podrivaju odnose između kineskih i američkih oružanih snaga.

Na pitanje da li će Kina nastaviti saradnju sa Rusijom, bez obzira na uvedene sankcije, on je odgovorio: "Mi ćemo nastaviti da sa ruskom stranom provodimo konsenzus koji su postigli lideri dviju zemalja i podizati stratešku saradnju između država na novi nivo".

U četvrtak je Washington uveo ograničenja Odjeljenju za obuku i opskrbu Centralnog vojnog savjeta Kine.

Bijela kuća je objasnila da su sankcije izazvane kupovinom od Rusije aviona Su-35 u decembru prošle godine i raketnih sistema S-400 u januaru 2018. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo