17°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

21.09.2018 / 14:18 BiH - Sjednica u Mostaru

Vlada FBiH za naftne terminale odobrila 2.015.368,96 maraka

Vlada FBiH za naftne terminale odobrila 2.015.368,96 maraka
Vlada FBIH / Vijesti.ba
Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela dvije odluke o odobravanju izdvajanja sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH deponiranih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH otvorenog kod Centralne banke BiH. Sredstva su namijenjena za projekte iz oblasti zdravstva i obrazovanja na području Federacije BiH.

Vlada je, također u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela odluke da iz istog fonda bude izdvojeno 300.000 maraka gospodarskom društvu iz oblasti namjenske industrije PS Vitezit d.o.o. Vitez, s ciljem omogućavanja nabavke sirovina i repromaterijala za proizvodnju i održavanje kontinuiteta proizvodnje.

Naftnim terminalima Federacije d.o.o. Ploče za sanaciju šteta nastalih uslijed havarije brodo-priveza odobreno je 2.015.368,96 maraka, a ova sredstva će, ujedno, biti iskorištena za povećanje kapitala u Naftnim terminalima Federacije.

Ova odluka je donesena nakon sastanka s premijerom FBiH, federalnom ministricom financija, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH i Skupštinom NTF-a d.o.o. Ploče 5.9.2018. godine u Pločama, te zahtjeva NTF-a d.o.o. od 11.9.2018. godine). Osim sanacije štete, ova financijska pomoć bit će iskorištena i za sanaciju infrastrukture Terminala, kako bi što prije mogli početi s radom i, tako, normalizirati stanje i opskrbu tržišta FBiH naftnim derivatima.

Federalna vlada je Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti odobrila izdvajanje 50.000 maraka iz tekuće rezerve za podršku radu Međureligijskog vijeća BiH.

Iz tekuće rezerve je odobreno Federalnom ministarstvu zdravstva 260.000 maraka za realizaciju projekta NeurNet s ciljem poboljšanja zdravstvenih usluga za pacijente s uznapredovalom fazom Parkinsove bolesti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Vlada FBiH usvojila informaciju o učinku podrške udruženjima potrošača u FBiH

Vlada Federacije BiH usvojila je u petak  informaciju o učinku podrške udruženjima potrošača u Federaciji BiH u 2017. godini.

 U prošloj godini Federalno ministarstvo trgovine je najvećim dijelom ostvarilo planirane ciljeve i zadatke iz programa rada za 2017. godinu za podršku radu ovih udruženja, za što je bio osiguran iznos od 70.000 maraka.

 Jačanje kapaciteta udruženja potrošača ostvareno je kroz (su)financiranje njihovih režijskih i materijalnih troškova. Ovo ministarstvo pruža i kontinuiranu stručnu pomoć i vrši nadzor nad radom udruženja, posebno s aspekta zakonitosti i opravdanosti trošenja proračunskih sredstava.

 U 2017. godini podržan je rad pet udruženja, a to su Savjet potrošača Bosansko-podrinjske županije, Udruga za unapređenje kvalitete življenja "FUTURA" Mostar, Udruženje građana Posavske županije  "Klub potrošača" Odžak, Klub potrošača Srednje Bosne Travnik i Udruženje građana "Klub potrošača" TK Tuzla.

 U skladu s Odlukom Vlade FBiH o usvajanju programa utroška sredstava ovih tekućih transfera za sufinanciranje režijskih troškova u 2017. godini osigurano je 30.000 maraka. Od ovih sredstva "Klubu potrošača" Odžak je raspoređeno 5.288,80 maraka, Savjetu potrošača Bosansko-podrinjske županije Goražde 5.471,20, Udruzi za unapređenje kvalitete življenja "FUTURA" Mostar 6.474, Klubu potrošača Srednje Bosne Travnik 4.559,30  i Udruženju građana "Klub potrošača" TK Tuzla 5.680 maraka.

 Za realizaciju projekata edukacije, informiranosti i savjetovanja potrošača osigurano je 40.000 maraka, od čega je Savjetu potrošača Bosansko-podrinjske županije Goražde za projekt "Informiranje i savjetovanje potrošača o osnovnim potrošačkim pravima i zaštiti ekonomskih interesa potrošača" raspoređen iznos od 7.030 maraka, Udruzi za unapređenje kvalitete življenja "FUTURA" Mostar za projekt "Potrošački informator" 8.275,90 maraka i Udruženju građana "Klub potrošača" Odžak za projekt "Upoznavanje potrošača sa zakonodavnim i institucionalnim okvirom za zaštitu prava potrošača putem održavanja stručnih savjetovanja, seminara, skupova, radionica i okruglih stolova, sudjelovanja u TV i radio emisijama, izdavanje letaka, brošura i ostalih informativnih materijala" iznos od 7.816,10 maraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Federalna vlada o sustavu financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru

Vlada Federacije BiH usvojila je u petak u Mostaru konsolidirano izvješće o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrole (FUK) u javnom sektoru u Federaciji BiH za 2017. godinu.

 Vlada je zadužila obveznike primjene Zakona o financijskom upravljanju i kontroli da imenuju koordinatora iz reda najviših rukovodstava i akt o imenovanju dostave Federalnom ministarstvu financija radi upisa u Registar koordinatora za financijsko upravljanje i kontrolu u javnom sektoru u Federaciji BiH.

 Svrha izvješća o FUK-u je upoznati Vladu FBiH, korisnike javnih sredstava i građane o dostignutom stupnju razvoja u toj oblasti i dosadašnjim i budućim aktivnostima za unapređenje tog sustava.

 Kako je navedeno, u javnom sektoru u FBiH postoje interne kontrole, ali one trebaju biti razvijene u skladu sa zahtjevima koje postavljaju važeći propisi i standardi. Zato je, pored dosadašnjeg načina kontrole, potrebno razviti novi pristup u poslovanju uz primjenu strateškog planiranja, upravljačke odgovornosti, upravljanja rizicima i drugim elementima kao alatima u radu organizacija javnog sektora.

 U izvješću su predložene mjere za unapređenje FUK-a, od donošenja internih akata, do ljudskih resursa, planiranja i nadzora.

 To je prvo objedinjeno izvješće o funkcioniranju sustava FUK-a na razini Federacije BiH, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Mišljenje Vlade FBiH o Nacrtu akcijskog plana za ravnopravnost LGBTI osoba

Vlada Federacije BiH danas je, nakon uvida u Nacrt akcijskog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2018.-2020. godina, koji joj je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dala načelno pozitivno mišljenje na ovaj tekst.

Nacrt prati strukturu preporuke Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, navodi se u priopćenju Vlade FBiH.

Cilj je Akcijskog plana smanjivanje homofobije i transfobije, te poboljšanje kvaliteta života LGBTI osoba u BiH. Nacrt sadrži pregled stanja, mjere i očekivane rezultate u Bosni i Hercegovini.

Federalna vlada dala je načelno pozitivno mišljenje na tekst ovog nacrta, s tim da je potrebno prethodno izvršiti određene dopune. U skladu s ovim dopunama potrebno je navedene aktivnosti navesti u formatu koji odgovaraju djelokrugu rada i nadležnostima nositelja odgovornosti, i isključiti NVO Sarajevski otvoreni centar iz nositelja odgovornosti i navesti ga kao partnera.

Također, stav Vlade FBiH je kako je potrebno naznačiti financijski okvir i jasno definirati metodologiju za vrednovanje realiziranih aktivnosti, te uključiti Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u nositelje aktivnosti u dijelu koje se odnose na kaznena djela počinjena iz mržnje prema LGBTI osobama radi uključivanja u programe stručnog usavršavanja centara za edukaciju sudaca i tužitelja, u suradnji s Gender centrom Federacije BiH.

Vlada FBiH smatra i da je dopunama potrebno isključiti izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH, jer postojeće zakonske odredbe osiguravaju da se u radu i zapošljavanju u državnoj službi poštuju prava svih, pa tako i LGBTI osoba, navodi se u priopćenju.

Ostale odluke i zaključci i kadrovska rješenja Vlade FBiH

Federalna vlada na sjednici u petak u Mostaru izmijenila je Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2018. godinu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

 Time su sredstva za financiranje održavanja instruktivne nastave, umjesto Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" Sarajevo, sada usmjerena OŠ "Malta" Sarajevo.

 Ovo je učinjeno jer je, u međuvremenu, izmijenjen implementator održavanja instruktivne nastave za učenike osnovne škole s područja Konjević-Polja radi uspješnog završetka nekog od razreda osnovne škole. Kvalificirani nastavni kadar za održavanje instruktivne nastave bit će angažiran putem OŠ "Malta" Sarajevo, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Federalna vlada na sjednici se upoznala o stanju u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo.

 Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH informirala je danas Vladu FBiH o poslovnim prostorima kojima upravlja, a koja se odnosi na objekte koji su dani na privremeno korištenje bez i s naknadom.

 Bez naknade je na korištenje dano 58, a uz naknadu 71 poslovni prostor. Kada je riječ o nekretninama vojne namjene, na osnovu odluka Vlade FBiH su, bez naknade, dodijeljene 84 lokacije.

 Realizirajući raniji zaključak, ova služba je Vladu informirala o potrebama za najmom poslovnog prostora za smještaj federalnih korisnika i cijenama zakupljenih poslovnih prostora u Sarajevu.

 Vlada FBiH na sjednici je ovlastila Tarika Begić za punomoćnika koji će je zastupati na Skupštini gospodarskog  društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo.

 Donesena je i Odluka o poništavanju javnog natječaja i Odluka o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje dva člana Nadzornog odbora gospodarskog društva Zrak d.d. Sarajevo, u ime državnog kapitala.

 Istovremeno su donesene i odluke o ponovnom raspisivanju javnog natječaja i o utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje dva člana Nadzornog odbora tog društva.

 Na sjednici je utvrđen i tekst obavještenja o poništavanju ranije raspisanog i o raspisivanju i objavljivanju novog javnog natječaja, navodi u priopćenju Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo