Sarajevo 2 °C Petak 22.02.


21.09.2018. / 14:13h BiH - Tužilaštvo BIH

Predložen pritvor za tri osobe iz Crne Gore zbog krijumčarenja migranata

Predložen pritvor za tri osobe iz Crne Gore zbog krijumčarenja migranata
Tužiteljstvo BiH saopćilo je da je predložen pritvor za tri državljanina Crne Gore, osumnjičena za krijumčarenje ilegalnih migranata.

U saopćenju za javnost navodi se da su osumnjičeni privedeni u akciji Granične policije BiH na području Tjentišta, a terete se za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata iz Pakistana i Nepala koje su iz Crne Gore prokrijumčarili u BiH.

- Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Ivana Goranovića rođenog 1996. godine u Nikšiću, državljanina Crne Gore, Marka Samardžića rođenog 1986. godine u Podgorici, državljanina Crne Gore i Zilhada Rastodera, rođenog 1983. godine u Rožajama, državljanina Crne Gore - navodi se.

Osumnjičeni su privedeni u akciji Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH i osumnjičeni da su djelujući organizirano, zajedno i u dogovoru, na području Crne Gore preuzeli više ilegalnih migranata (državljana Pakistana i Nepala), te ih izvan graničnih prijelaza prokrijumčarili u BiH i nastavili njihov transport dalje ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Otkrili su ih i u tome spriječili pripadnici Granične policije BiH, na području Tjentišta.

- Osumnjičeni su prevozili ukupno osam ilegalih migranata sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje kaznenog djela. Migrante su vozili u dva vozila kojima su upravljali osumnjičeni, dok je prvoosumnjičeni (u svojstvu tzv. "čistača") išao vozilom ispred njih i obavještavao ih o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu - saopćeno je.

Mjera pritvora za osumnjičene predložena je, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih s obzirom da su državljani Crne Gore i odlaskom iz BiH mogu postati nedostupni pravosuđu, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljstvo BiH, policijske agencije i agencije za provođenje zakona, posljednjih mjeseci suočavaju se s povećanim brojem evidentiranih kaznenih djela, koja se odnose na krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!