24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

21.09.2018 / 12:59 BiH - Crnadak nakon sastanka sa Lavrovom

Odnos RS i Rusije nije prepreka razvoju odnosa sa BiH

Odnos RS i Rusije nije prepreka razvoju odnosa sa BiH
Igor Crnadak / Vijesti.ba
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, nakon susreta sa članovima Predsjednuištva BiH, zvaničnu posjetu BiH nastavio je sastankom sa ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom. U fokusu razgovora bile su ekonomija, multilateralna saradnja i podrška Rusije Dejtonskom sporazumu.

Šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i Rusije Sergej Lavrov potpisali su danas u Sarajevu Plan konsultacija između dva ministarstva vanjskih poslova za period 2019-2020, pišu Vijesti.ba.  

Crnadak je poželio dobrodošlicu ruskom ministru Lavrovu, te istakao da je Rusija prijateljska zemlja BiH.

"Ogroman je značaj posjete ministra Lavrova za nas. Posebno zadovoljstvo mi je što će ova posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci", poručio je Crnadak na konferenciji za medije nakon sastanka.

Kako je kazao, razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti ekonomsije i spoljnotrgovinske razmjene.

"Danas je bila prilika da se zahvalim Rusiji za rješavanje pitanja Klirinškog duga, te otvaranje ruskog tržišta za izvoz naših proizvoda, posebno voća", naglasio je Crnadak.

On je kazao da BiH i Rusija trenutno imaju oko 40 sporazuma koji čine formalni okvir saradnje, a dogovoren je nastavak rada na novim memorandumima i novim sporazumima.

Crnadak je posebno zahvalio na principijelniom stavu Rusije kada su u pitanju unutrašnji odnosima u BiH.

"Snažna podrška Rusije Dejtonskom sporazumu i potreba uvažavanja unutrašnjeg dogovora, te uvažavanje uloge i nadležnosti RS i FBiH, kao entiteta, predstavlja kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH. Dejtonski sporazum je dao balans, dobru osnovu za mir i suživot za sve ljude koji ovdje žive i zato nam je važna ta podrška Rusije, koja je ujedno bila i jedan od kreatora ovog sporazuma", poručio je Crnakad.

Kako je kazao, kao predstavnik RS, raduje se što će ministar Lavrov posjetiti Banjaluku i Istočno Sarajevo.

"RS i Rusija imaju jedan poseban odnos koji nije prepreka razvoju odnosa sa BiH, nego naprotiv, biće dodatni podstrek za razvoj tih odnosa", konstatovao je Crnadak.

U tom kontekstu, pozdravio je današnju posjetu Lavrova lokaciji na kojoj će se nalaziti rusko-srpski centar u Banjaluci, pišu Vijesti.ba.

"Uvjeren sam da će taj centar doprinijeti daljem razvoju odnosa naša dva naroda", dodao je Crnadak.

Sa Lavrovom je, kaže, razgovarao i o stanju u regionu.

"Saglasili smo se da bi uspješan završetak razgovora Beograda i Prištine bio od velike koristi za trajnu stabilizaciju i dugoročan prosperitet cijelog regiona", naglašava Crnadak.

Bilo je priče i o saradnji na multilateralnom planu, posebno onoj u okviru Ujedinjenjih nacija.

"Imamo do sada dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren sam da će se to nastaviti. Mi smo prenijeli u ovom razgovoru da se naše pozicije neće mijenjati kod onih stvari koje su od velikog značaja za Rusiju, kao što je pitanje sanckija prema njoj, ali i pitanja koja se tiču Kosova i NATO-a", pojašnjava Crnadak.

Podsjećamo, Lavrov će u popodnevnim satima doputovati u Banju Luku, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Republike Srpske i posjetiti lokaciju gdje je položen kamen temeljac za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo